jooma-16-onlinetrziste Zajednica iza open-source sustava za upravljanje sadržajem Joomla, lansirala je verziju 1.6.

Zajedno sa WordPress-om i Drupal-om, Joomla čini “veliku trojku” open-source CMS aplikacija. Prema statističkim podacima iz W3Techs, Joomla drži 2% web-a i 11% CMS tržišta. Joomla u koriste tvrtke kao što su eBay, Citibank, General Electric, IHOP i još mnogo ostalih. Sa Joomla 1.6, cilj je bio da se paket učini što močnijim još više prihvatljivijim za korisnike.

Joomla 1.5 je izašao skoro prije tri godine i puno je truda uloženo u ovo najnovije izdanje. U budućnosti, Joomla tim će usvojiti šestomjesečnu strategiju lansiranja nove verzije, što znači da korisnici neće više morati čekati tako dugo na ažuriranje.

Evo nekih od velikih novi značajki Joomla 1.6:

Novi sustav kontrole pristupa – “user manager” iz starije verzije Joomla je zamijenjen sa novim Access Control List (ACL), koja omogućava da administratori imaju bolju kontrolu pri kreiranju grupa korisnika i korisničkih dozvole za različite aspekte sajta. Ovo je velika stvar, pogotovo jer se Joomla vrlo često koristi u Intranet okruženjima.

Činjenica da Joomla sada gradi čvrst ACL u sustav i ne oslanja se više na ekstenzije treće strane, je veliki korak za platformu. 

Update ekstenzija sa samo jednim klikom – Baš kao što WordPress ima ugrađen plugin menadžer i alat za automatsko ažuriranje, sada to ima i Joomla. Ovo je odlična stvar za administratore koji imaju više stranica i mnogo ekstenzija sa kojima trebaju da upravljaju.

Template Styles – Ranije je promjena u template-u, samo jednog aspekta stranice, značilo u osnovi pravljenje novog template-a i mjenjanje mogućnosti koje ste htjeli mijenjati ručno. Da radi, naravno, ali isto tako predstavlja i veliki problem prilikom pokušaja ažuriranja template-a. Sa template styles, dizajneri mogu napraviti varijacije istog template-a koji se mogu primijeniti na određene sekcije ili stranice na sajtu.

Bolji Media Manager – za krajnje korisnike, Content Manager je bolji nego što je bio ranije, sada podržava i prijenos više datoteka u isto vrijeme.

Package Installation Feature – Za programere koji nude veliki broj različitih ekstenzija ili rješenja koja su međusobno povezana, ovo je sjajno. Uglavnom ovo omogućuje programerima da kreiraju jedan paket koji će se instalirati više ekstenzija u isto vrijeme.

Nema Sekcija – Recite zbogom sekcijama i pozdravite kategorije! Možete kreirati neograničen broj podkategorija (s neograničenom dubinom).

Nova ACL značajka je sjajna za velike web stranice sa mnogo korisnika. Za krajnje korisnike i nepostoji neka dramatična razlika, ali u našem localhost-u, softver se čini znatno bržim u odnosu na Joomla 1.5.

joomla-16