10926v1-max-150x150 Microsoft je objavio rezultate poslovanja za svoj drugi fiskalni kvartal koji su nadmašili očekivanja analitičara.

U drugom kvartalu koji je završen 31. prosinca, kompanija Microsoft je ostvarila prihod veći za 5% na 19,9 milijardi dolara uz dobit od 6,63 milijardi dolara. U istom razdoblju godinu dana ranije ukupni prihodi kompanije su iznosili 19 milijardi dolara, a dobit 6,37 milijardi dolara. Ovako izgledaju sadašnje brojke:

  • Zarada – 6,63 milijarde dolara
  • Prihod – 19,95 dolara milijardi
  • EPS – 0,77 dolara, što je povećanje u odnosu na 0,74 dolara koliko je iznosilo godinu dana ranije

Najbolje rezultate u proteklom kvartalu ostvario je Microsoft-ov odjel Entertainment and Services koji je ostvario porast od 55% zahvaljujući odličnoj prodaji igraće konzole Xbox 360, Kinect, Zune i Windows Phone 7. Xbox Live bilježi porast članova za 30% a Xbox 360 igraća konzola je povećala svoju prodaju za 21%, što je čini “svijetskom najbrže rastućom konzolom za igranje”, prema navodima kompanije Microsoft. 

Naravno, ove brojke su učinile ljude u Microsoft-u veoma sretnim tako da je prvi čovjek finansija kompanije Peter Klein izjavio:

Oduševljeni smo kako su potrošači reagovali na naše nove proizvode posebice se to odnosi na pokretanje Kinect-a navodeći da je brojka od 8 milijuna prodatih uređaja daleko iznad očekivanja kompanije Microsoft.

q2-fy11slides

Također se ističu i odlični rezultati Business Division-a koji je ostvario rast od 24% u odnosu na godinu ranije. Kao jedan od najvažnijih razloga za dobre rezultate poslovnog odjela navodi se odlična prodaja Office 2010.

U 2010 godini, Apple je nadmašio svog dugogodišnjeg suparnika u smislu tržišne kapitalizacije i prihoda, ali dobit je i dalje ostala nedostižna (iz razloga što Microsoft uglavnom prodaje softver sa visokom maržom, dok Apple uglavnom prodaje hardver sa relativno nižom maržom).

Kao što se i pretpostavljalo, Microsoft je imao samo malo veću dobit od Apple-a. Gledajući kvartal, Microsoft je zaradio 6,63 milijarde dolara u odnosu na Apple-ovih 6 milijardi dolara. Uz pretpostavku da se trendovi I jedne I druge kompanije nastave, Apple bi doista trebao preuzeti krunu po pitanju profita već u sljedećem kvartalu.
Apple profit u posljednjem kvartalu od 6 milijardi dolara je za 1,7 milijarde dolara veći od njihovog dosadašnjeg najboljeg kvartala. Microsoft-ov profit također raste iz kvartala u kvartal ali ne toliko krupnim koracima kao Apple, umjesto toga, Microsoft-ov korak je oko 1,2 milijarde dolara iz kvartala u kvartal.