logo-twitter-300 Tradicionalno oglašavanje ne izumire, ali svakako da svakim danom sve više i više digitalno oglašavanje generiše sve više novca kako tvrtke nastoje da nađu sve više načina kako da iskoriste tehnologiju da bi se što bolje povezali sa kupcima, društveni mediji postaju novi Internet.  Oglašavanje kao dio socijalnog iskustva u kombinaciji sa sposobnošću za mjerenje donosi priliku tvrtkama da povećaju svoj doseg, utjecaj brenda i ostalo.
Evo nekoliko savjeta i resursa za učenje više o oglašavanju na društvenom mrežom Twitter.

Twitter je društvena mreža koja je jako mnogo napredovala u posljednjih godinu dana, Twitter ima 175 milijuna registriranih korisnika sa 95 miliuna tweets dnevno. Twitter ima više od 20 milijardi pretraživanja mjesečno, što je više od Yahoo-a i Bing-a. Twitter ima 3 mogućnosti oglašavanja a to su Promoted Tweets, Promoted Trends i Promoted Accounts. Svaka mogućnost oglašavanja na Twitter-u nudi Nadzornu ploču plus pregled Kronologije aktivnosti. 

Da biste saznali više o tome kako na primjer ostale tvrtke koriste Twitter-u pogledajte studije slučaja Best Buy, JetBlue i drugih. U najbolju opću praksu za korištenje Twitter-a spada:

Dijeljenje sadržaja. Dijelite sadržaj i slike a iza kulisa ponudite informacije o vašem poslovanju. Dajte ostalim korisnicima uvid u svoje razvojne projekte i ostala događanja vezana za vašu tvrtku i industriju u opće jer korisnicu vole nove vijesti i interakciju sa omiljenim brandovima.

Slušajte. Redovito pratiti komentare o vašoj tvrtki, brandu i proizvodima i uslugama koje nudite.

Pitajte. Postavljajte pitanja sljedbenicima kako bi dobili bolji uvid i njihovo mišljenje o vašem poslovanju što će ujedno da pokaže da slušate mišljenja svojih korisnika.

Odgovarajte. Odgovarajte na pohvale i pružajte povratne informacije u realnom vremenu.

Nagradite. Tweet-ujte o nekim vašim posebnim ponudama, popustima i ostalim povoljnostima za vaše kupce.

Pokažite da imate mudro vođstvo koje zna i može. Postavljajte referentne članke i linkove o većoj slici koja se odnosi na vaše poslovanje.

Ne zaboravite da pohvalite. Retweet i javno odgovorite odličnim tweets postovanim od strane vaših sljedbenika i kupaca.

Obratite pažnju na svoju reputaciju. Twitter korisnici imaju tendenciju da preferiraju izravan, istinski i naravno, simpatični ton koji dolazi od vašeg poslovanja, ali dobro razmislite o svom tonu dok tweet-ujete. Rasmislite o tome kako želite da se vaše poslovanje predstavi Twitter zajednici?

Odgovor na pitanje kako zaraditi milijune sa profilom na društvenoj mreži Twitteru glasi: prvo treba da postanete poznati Twitter zajednici a ostalo je lako. Upravo je to raperska megazvijezda 50 Cent nedavno učinila, objavivši vijest o 15 novih proizvoda jedne kompanije.

Samo jedna rečenica u kojoj je popularni raper izreklamirao tu kompaniju preporučivši ulaganje u nju bila je dovoljna da akcije ove kompanije nakon toga skoče za neverovatnih 240 odsto. Procenjuje se da je ovo tweet-ovanje raperu donijelo zaradu od 50 miliona dolara, s obzirom da i sam poseduje 30 milijuna akcija te kompanije.

Ovakav način mikro-reklamiranja i zarade na društvenim mrežama postalo je pravi hit ne samo među “običnim” korisnicima već i među zvijezdama. Online agencija za oglase Ad.ly u svoju oglašivačku mašineriju je uključila čitav niz poznatih osoba kojima plaća da na svojim Twitter profilima objavljuju reklame za neki proizvod. Prema nekim navodima, neke zvijezde sun a ovaj način zaradili 6-cifrene honorare. Mnogi poznati sportisti, glumci i glazbenici su uključeni u ovaj ili sličan način oglašavanja, koji se svodi na objavu mikroporuka u statusima na svojim profilima.

Važno je znati da ove mikroreklame moraju biti vrlo kratke jer Twitter dozvoljava korištenje poruke duge 140 znakova.

Zašto ne probati napraviti nešto na Twitter-u, ne morate zaraditi milijune ali sa određenim brojem sljedbenika i upornošću može solidno da se zaradi.