content-marketing-onlinetrziste Content Marketing (marketing sadržaja) je tehnike kreiranja i distribucije relevantnog i vrednog sadržaja koji može da privuče i angažuje jasno definisanu ciljnu grupu, sa ciljem privlačenja profitabilnih akcija kupaca.

U suštini, marketing sadrža je umetnost komunikacije sa klijentima i persperiranje bez prodaje. Umesto da ih zatrpavate vašim proizvodima ili uslugama, vi svojim kupcima pružate informacije koje će ih učini inteligentnijim. Suština ove strategije sadržaja je verovanje da ako mi, kao poslovanje, konzistentno dostavljamo vredne informacije kupcima, da će nas oni na kraju nagraditi sa svojim lojalnošću.

Marketing sadržaja koriste neke od najvećih marketinških organizacija u svetu, uključujući i P&G, Microsoft i Cisco Sistems. Takođe je razvijan i primenjen od strane malih poslovanja i pojedinaca koji zarađuju na Internetu, širom sveta. Zašto? Zato što se pokazao kao veoma efikasan način koji daje rezultate.

Nove tehnologije uzimaju maha, potrošači su promenili svoje ponašanje lagano potiskujući tradicionalni marketing. Oni imaju digitalnu TV sa kojom mogu da preskočite reklame na televiziji, o štampanim novinskim izdanjima da i ne govorimo, oni su postali toliko zavisni od surfanja Internetom da im u traženu i preuzimanju informacija koje žele više nesmetaju ni baneri i dugmadi, ništa. Marketing stručnjaci shvataju da tradicionalna marketing postaje sve manje i manje efikasan metod i da mora da pronađu neki bolji način. Lideri u svetu marketinga iz celog sveta došli su do zaključka da marketing sadržaja nije samo budućnost, to je i sadašnjost. 

Marketing je nemoguć bez kvalitetnog sadržaja

Vratite se i pročitajte definiciju content marketinga još jednom, ali ovaj put zanemarite reči relevantan i vredan. To je razlika između marketinga sadržaja i ostalih nekvalitetnih informacija koje dobijate od raznih poslovanja koji pokušavaju da vam prodaju neku robu ili usluge (može se slobodno reči, spam). To je ono što čini marketing sadržaja tako intrigantnim u današnjem okruženju koje je preplavljeno sa hiljadama marketinških poruka koje se šalju korisnicima svakodnevno.

Prema istraživanju Roper Public Affairs, 80% donosioca poslovnih odluka odlučuju se da informacije o kompaniji budu u seriji članaka nego putem oglašavanja. 70% navodi da ih marketing sadržaja čini da se osećaju bliže sponzorskim kompanijama, dok 60% navodi da im kompanijin sadržaj pomaže da donose kvalitetnije proizvodne odluke. Razmislite o tome, šta ako napravite sadržaj koji će obradovati vaše kupce, koji će gas a interesovanjem čitati i deliti sa prijateljima?

Da, zaista možete sa ovakvim marketingom da napravite vezu sa svojim kupcima koji bi sa nestrpljenjem očekivali novi sadržaj od vas. Content marketing ne bombarduje korisnike reklamama svakog dana ali naravno da mora da tu ima prodaje i reklamiranja ali na mnogo perfidniji način. Kreirajte kvalitetan sadržaj relevantan sa vašim poslovanjem, promovišite vaš sadržaj i rezultati će sifurno doći.