articlesbase Sudeći po uspešnoj inicijalnoj javnoj ponudi Demand Medi, HuffPo kupljen za 315 miliona dolara i tome da je Wikimedia prikupila više od 16 miliona dolara od korisnika Wikipedia, čini se da je online sadržaj veoma unosan posao.

Uzimajući u obzir koliku pažnju na sebe privlače blogovi poput Huffington Post-a, koji imao 28 miliona jedinstvenih posetilaca prošlog meseca, a u decembru 2010 godine 24,5 miliona, i kompanija ArticlesBase igra veoma značajnu ulogu u prometu na Internetu, sa više od 20 mijiona jedinstvenih poseta a što je još interesantnije jeste podatak o veličini kompanije, samo 11 zaposlenih, a prema sopstvenim izvorima, ArticlesBase ima 500.000 dolara prihoda mesečno, sa 80% profita. Sjajno, a vi verovatno nikada niste ni čulo za ArticlesBase.

ArticlesBase je pokrenut 2005 godine i u osnovi je online direktorijum članaka, raspoređenih u 26 kategorija, uključujući zdravlje, finansije, poslovanje i obrazovanje. Ova globalna biblioteka članaka ima preko 3 miliona članaka na šest različitih jezika (engleski, portugalski, ruski, španski, francuski i hebrejski), i svaki dan se povećava za 5.000 novih članaka.

Takođe ima i “Kako da…” video sekciju, sa preko 175.000 videa a nedavno je pokrenuta i Q&A sekcija sa više od 100.000 pitanja. ArticlesBase ističe da 500.000 saradnika dodaje na hiljade novih članaka dnevnoj i to besplatno.

Članci nisu baš za Pulicera ali očigledno da to i nije cilj. Treba još jednom naglasiti da ArticlesBase ne plaća za članke već svojim saradnicima koji postavljaju članke nudi mogućnost postavljanja linkova u cilju promocije svog sajta, bloga ili sebe. Naravno da se saradnicima ovo isplati, ipak 20 miliona jedinstveni korisnika mesečno je ogromna brojka koja se može iskoristiti za marketing bilo kog poslovanja. Ovaj način online zarade vam se možda ne dopada, ali je to sasvim lep posao sa sjajnom zaradom.

Razmislite o tome, firma koja ima tim od 11 zaposlenih i godišnjim prihod od oko 6 miliona dolara, pa ko to ne bi voleo.