2_61_china_military_tech Američka sigurnosna tvrtka McAfee je u svom izvješću citirala Kineskog prodavca hosting prostora, čija tvrtka se povezuje sa Internet špijunažom zapadnih naftnih kompanija, da njegova tvrtka iznajmljuje serverski prostor stotinama hakera.

Sigurnosna tvrtka McAfee ipak ostavlja otvorenu i mogućnost da hakeri možda Kinezi, nego netko tko krije svoj identitet posredstvom Kineskih računala.

Čovjek koga McAfee navodi u svom izvješču je Song Zhiyue, prodavač hostinga za tvrtku sa sjedištem u gradu Heze. On je izjavio da je čuo da su kineski hakeri napali američke naftne kompanije, ali je odbio komentirati izvješće McAfee-a u kom se navodi da je on taj koji je obezbijedio ključnu infrastrukturu hakerima, ali da nije on taj koji je to planirao.

“Naša tvrtka ima velik broj hakera”, kao kupaca, navodi Song u telefonskom razgovoru i dodaje, “Ja sam ih imam nekoliko stotina među svim mojih klijentima.”

Song Zhiyue navodi da hakeri koriste usluge njegove tvrtke za kontrolu 10.000 na daljinu kontroliranih računala, bez znanja vlasnika. On je odgovorio sa “da” na pitanje da li se takve aktivnosti mogu smatrati nezakonitim, ali je isto tako rekao da Kineske vlasti nikada povodom tog pitanja nisu kontaktirali sa njegovom tvrtkom. 

McAfee je izjavio da su hakeri provalili u računala naftnih i gasnih tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, Tajvanu, Grčkoj i Kazahstanu i ukrali osjetljive podatke o ponudama za naftna i plinska polja, operacijama i financiranju.

McAfee izvještaj nije dao nikakve naznake da naftne kompanije koje su u vlasništvu Kine imaju bilo kakvu korist od špijuniranja. Međutim, Kineske energetske tvrtke su u prosesu širenja svojih poslova širom svijeta i takve informacije mogle bi im biti jako korisne s obzirom da se natječu za pristup naftnim i plinskim resursima.

Potpredsjednik Tajvanske najveće naftne tvrtke, Chinese Petroleum Corp., je izjavio da nema saznanja das u njihova računala hakirana. I da će ove navode McAfee-a istražiti.

Sigurnosni stručnjaci navode da je Kina centar Internet kriminala, uključujući industrijsku špijunažu. Kineska Vlada negira da je uključena u ovo, ali stručnjaci ističu visoku razinu vještina nekih napada sugerirajući da kineska vojska ili neke druge agencije možda kradu tehnologije i poslovne tajne kako bi pomogle državnim tvrtkama.

McAfee u svom izvješću navodi da su napadi započeli u studenom 2009 godine, ukazujući na vrijeme napada, 09:00-17:00 po Pekinškom vremenu i to radnim danima, što upućuje na netkog tko radi redoviti posao, a ne slobodne strelce ili amatere. Također se navodi da su u napadima korišćeni alati kineskog porijekla koji su dominantni na kineskim hakirskim forumima.

Tisuće kineskih računalnih entuzijasta pripadaju hakerskim klubovima i stručnjaci kažu da su neki su podržani i od strane kineske vojske kao baza za regrutovanje. Stručnjaci navode da takvi vojno obučeni civilni hakeri također možda već rade u nekim tvrtkama čije tehnologije ili poslovne tajne mogu biti od interesa za državu.

Kina ima najveću svjetsku populaciju korisnika Interneta, sa više od 450 milijuna ljudi online, a vlada promiče korištenje Web-a za poslovanje i obrazovanje