Oglasi na Facebook-u su poskupeli, ali ipak imaju manje click-through u 2010 godini u odnosu na 2009 godinu, a njihove performanse su takođe duplo lošije od tradicionalnih reklamnih banera, navodi se u novom istraživanju.

Studija koju je sproveo Webtrends pogledao je više od 11.000 kampanje na Facebook-u u pokušaju da uspostavi standarde za brendove koji žele da se oglašavaju na ovoj platformi.

Prema Webtrends-u, prosečan CTR za Facebook oglase u 2009 godini bio je 0,063% a 0,051% u 2010 godini, što je upola lošije od industrijskog standarda koji iznosi 0,1%. Cena po kliku (CPC) je takođe bio 0,27 dolara i 0,49 dolara za iste periode.

Webtrends je naveo i cene za hiljadu prikaza/impresija (CPM) i cenu po sledbeniku (CPF):

Chart-1

Prema studiji, nisu svi posetioci Facebook-a u interakciji sa oglasima na isti način. “Što smo stariji, više klikamo”, primećuje istraživanje.

Ono što nije iznenađujuće je to da su korisnici više skloni da kliknu na oglas koji je u kategoriji koju smatraju zabavnom, kao što su mediji i zabava ili blogovi, a tu su kategorijekao što su zdravlje i softver.

Izveštaj navodi da je Facebook za ovu godinu projektovao 4 milijarde dolara prihoda od oglašavanja. Pored ogromne baze korisnika koju društvena mreža ima tu je i mogućnost da se prijatelji pretvore u ciljane potrošače. Prema studiji, oglasi koji ciljaju prijatelje vaših prijatelja su veliki potencijal jer se broj korisnika Facebook-a konstantno povećava.