google-chrome-logo Google je izdao prvu betu Chrome 10, ističući da nova verzija ima brži JavaScript engine. Prema predstavljenim testovima, Chrome 10 je 64% brži od svog prethodnika, Chrome 9 koji je lansiran početkom ovog mjeseca.

Google debitirao sa svojom novom tehnologijom optimizacije, pod nazivom “Crankshaft”, u prosincu, kada ju je dodao Chrome V8 JavaScript engine za renderiranje. Sada je “Crankshaft” ugrađen u Chrome 10 beta.

Test rađen sa Chrome 9 i Chrome 10 koji su pokretani po tri puta preko V8 i SunSpider na Windows 7 računalu je pokazao da je Chrome 10 beta 64% brži od Chrome 9 u V8, ali u SunSpider je statistički brži beznačajnih 0,1%.

Ideja (u Crankshaft) je da se optimizira Kod koji se često izvodi, a ne da se gubi vrijeme na optimiziranje Koda koji se ne izvodi tako često. Zbog toga, da se mjerilo koje se izvršava u samo nekoliko milisekundi, poput SunSpider-a, pokazat će vrlo malo poboljšanje sa Crankshaft. Što više posla aplikacija ima da obavi, veća če razlika biti,

navodi jedan od inženjera kompanije Google u obrazloženju zašto SunSpider pokazuje tako slabe rezultate sa Chrome-om koji je opremljen ovom novom tehnologijom optimiziranja.

Ostali dodaci Chrome 10 beta uključuju hardverski ubrzani video, promijena kod načina prikazivanja opcija u pregledniku, automatska sinkronizacija lozinke i nova sigurnosna značajka koja automatski onemogućuje starije plugin-ove. Novo hardversko ubrzanje pomjera neka od video opterećenja na grafički procesor, čime se smanjuje utjecaj i opterećenje na CPU. Google navodi da se na novoj tehnologiji još uvijek radi, a značajka u pregledniku Chrome 10 beta je u fazi “preliminarne provedbe.”

Lozinke su sada sinkronizovana po defaultu sa Chrome-ovim integriranim alatom za sinkronizaciju, koji također čuva oznake, ekstenzije, aplikacije i druge postavke dosljedno na Chrome-u bez obzira na kojoj mašini radite.

Preglednik sada također automatski onemogućuje zastarjele plugin-ove koji postali glavna meta hakera, koji imaju za cilj eksploataciju ranjive verzije. Gotovo 80% preglednika koji korisnici koriste zahtijevaju krpanje, jer postoji rizik od hakerskih napada, navote tvrtke za bezbjednost. Najveći problem stvaraju zastarjeli pluginovi Oracle Java i Adobe Reader. Chrome 10 beta možete preuzeti sa Google-ovog sajta ovde.