BitTorrent BitTorrent, tech kompanije koja je možda najpoznatija po svom izuzetno popularnom Peer-to-Peer (P2P) protokolu za deljenje datoteka (preko 20 miliona aktivnih korisnika u proseku dnevno), je nagovestila da bi mogla da objavi podatke o efikasnosti za preko 9.000 širokopojasnih Internet provajdera širom sveta.

Trenutno njihov neimenovani projekat je još uvek u ranoj fazi razvoja, ali bi jednog dana mogao da posluži kao globalni ISP-a izveštaj o performansama. Nekoliko međunarodnih provajdera sadržaja, među kojima je i Akamai, već su objavili slične statistike, ali BitTorrent tvrdi da su podaci kojima on raspolaže daleko,daleko bolji i kvalitetniji.

Imamo download prometa, upload prometa, BitTorrent promet, a imamo i HTTP promet tako da može da odgovorimo na pitanja poput sledećih: Živim negde u nekom gradu, bilo gde na svetu, koji ISP bi trebalo da koristim? Koji je najbrži? I još dosta toga jer mi te podatke imamo, možemo videti razliku u brzini u bilo koje doba dana,

Izjavio je potpredsednik BitTorrent sektora Proizvoda, Simon Morris.

Trenutno BitTorrent želi da naglasi da ne želi da ulazi u borbu sa ISP, i da još nije odlučio kako da najbolje iskoristi podatke koje ima, mada će najverovatnije biti iskorišteni u “konstruktivne” svrhe. U svakom slučaju, sam projekat je još uvek daleko od završetka. Za sada kompanija koristi ove informacije za poboljšanje svoje tehnologije.