intel-light-peak Prema nekim najavama uskoro se očekuje saopštenje kompanije Apple vezano za novu tehnologiju high-speed veza. Iz najava se nije moglo zaključiti da li će nova tehnologija konektora biti predstavljena sa najavljenim update-om za Macbook Pro (24. februar) ili u nekom drugom kontekstu.

O čemu se radi? Intel već godinama radi na tehnologiji pod nazivom Light Peak i nedavno je kompanija izjavila da će inicijalna verzija biti zasnovana na bakru, jer praktična realnost diktira više konvencionalnu tehnologiju.

Light Peak je nova high-speed tehnologija optičkih kabela dizajnirana za povezivanje elektronskih uređaja jednih sa drugima. Light Peak pruža veliki propusni opseg, od 10 Gb/s ali sa potencijalnom mogućnošću da ide i do 100 Gb/s. Sa brzinom od10 Gb/s, mogli biste preneti Blu-Raa film za manje od 30 sekundi. Optička tehnologija takođe omogućava manje konektore kao i duže, tanje i fleksibilnije kablove nego što je to trenutno moguće. Light Peak takođe ima mogućnost da pokrene više protokola istovremeno preko jednog kabela, omogućavajući tehnologiju da se poveže sa uređajima kao što su periferni uređaji, monitori, diskovi, bazne stanice i još mnogo toga. Informaciju u Light Peak prenosi svjetlosni impuls, koji se zatim pretvara u električne signale. Zahvaljujući ogromnim propusnim mogućnostima optičkog kabela kojim se šalju impulsi, stručnjaci kompanije Intel najavljuju višestruko povećaju brzinu prenosa podataka.

Kompanija Apple očekuje da će da usvoji ovu Intel-ovu tehnologiju u skoroj budućnosti, ali pretpostavka je da će verovatno koristite drugo ime umesto Light Peak, navodi izvor dobro upoznat sa ovim aspektom kompanijinih planovima. Kada je Intel prvobitno predstavljao Light Peak na svojoj Developer konferenciji 2009 godine, koristio je mašinu sa Apple Mac OS X. Kompanija Intel je prvobitno predstavljala Light Peak kao sveti gral tehnologije konektora tehnologija, jedinstvana zamena za mnoštvo kablova koji povezuju monitore, eksterne diskove, skener, štampač i sve ostalo što se priključuje na računar. Međutim, Intel i Apple možda za početak ciljaju neke specifične protokole konekcije.

Optičke tehnologije povezuje veliki broj uređaja na PC sa fiber-optičkim linijama ali, kako je navodi kompanija Intel, inicijalna verzija Light Peak će koristiti bakar umesto svetlosnih tehnologija.

Light Peak je znatno brži čak iod USB 3.0, prenoseći podatke 10 gigabita u sekundi u oba smera istovremeno. Ovaj prelazak na bakar neće uticati na brzinu, navodi kompanija Intelu.

Takođe se navodi da će kompanija Sony biti neko ko će usvojiti ovu tehnologiju još u ranoj fazi.