google-algorithms Google je objavio velike promjene u algoritamu svoje tražilice, suptilne po prirodi, a možda i neprimjetne za mnoge korisnike, ali bi one trebalo dramatično da poboljšaju kvalitetu Google-ovih rezultata pretraživanja.

Ovaj potez Google-a je usmjeren na farme sadržaja, zajednički naziv za web sajtove niske kvalitete sadržaja, čiji je glavni cilj privući promet sa tražilica gomilanjem (uglavnom) beskorisnog sadržaja. Taj sadržaj niske kvalitete se obično ili proizvodi u velikim količinama ili se jednostavno kopira sa ostalih web sajtova.

Google nije htjeo da ulazi u detalje promjena koje bi, kako navodi, trebale utjecati na 11,8% Google upita (trenutno samo u SAD-u, a tjekom vremena će se proširiti i na sve ostale), niti je poznato u kojoj mjeri će utjecati na rangiranje sajtova na web.

Ovo ažuriranje se radi sa namjerom da smanji rangiranje sajtova koji imaju nisku kvalitetu sadržaja za korisnike, koji imaju kopiran sadržaj sa drugih web stranica ili pak sajtovi koji jednostavno nisu korisni. U isto vrijeme, ove promjene će osigurati bolje rangiranje za web sajtove sa kvalitetnim izvornim sadržajem i informacijama kao što su istraživanja, izvješća, promišljene analize i tako dalje,

objašnjavaju Googleri Amit Singhal i Matt Cutts.

Popularnost Google tražilice je još uvijek neupitna, ali već neko vrijeme Google se suočava sa black hat SEO praksom i farmama sadržaja što svakog dana proizvodi sve više i više pritužbi od strane korisnika, tako da je Google morao da preduzme ove mjere.

Ako Google uspije stati na kraj farmama sadržaja ili barem značajno smanjiti njihov utjecaj na stranicama rezultata pretraživanja, to će biti važan korak u vraćanju povjerenja milijunskog broja korisnika.