PDF

PDF je odličan format za mnoge poslovne materijale koje postavljate svom sajtu, kao što su flajeri, statistike, informacije o proizvodima, i tako dalje. Mnogi, međutim, smatraju da oni ne mogu ili ne trebaju da koriste PDF format na svom sajtu iz straha da ne zbog toga ne bude lošije rangiran na stranicama rezultata pretraživanja. U stvarnosti, PDF datoteka može biti optimizovana za pretraživače kao i bilo koja druga HTML web stranica. Evo nekoliko saveta za optimizaciju PDF-a za Internet pretraživače koji će vam pomoći da dobijete pažnju “pauka”.

PDF mora biti u tekstualnoj formi

Da bi pretraživačima biti u mogućnosti da popišu vaš PDF, on mora biti tekstualni fajl, u većini, a ne slikovni. To znači da ćete morati da kreirate PDF u nekom softveru za obradu teksta, kao što je MS Word, a ne u softveru za obradu slika, kao što je Adobe Photoshop.

Optimizujte sadržaja kao i za običnu Internet stranicu

Potrebno je da primenite ista osnovna pravila. Izaberite ključne reči i takođe ih koristite i u naslovu stranice, zaglavlja, par puta u prvom pasusu, i tokom ostatka dokumenta, ali nemojte da preterujete sa njima! Dobra ideja je da slike koje se nalaze u PDF-u budu potpisane, to jest da imaju naziv. Pored toga, trebalo bi da ime datoteke sadrži primarnu ključnu reč, tako da se ona prikazuje u URL-u. Baš kao i kod optimizacije web strana, to će naglasiti relevantnost vaše PDF datoteke.

Popunite Svojstva dokumenta (Document Properties)

Kada kreirate PDF, imate priliku da popunite svojstva dokumenta, koja obuhvataju naslov, autora, temu i ključne reči. Naslov je najvažniji, jer će pojavljivati u rezultatima pretrage. Ako ne kreirate naslov, pretraživači će koristiti nešto drugo sa strane, što možda neće imati mnogo smisla za potencijalne posetioce. Ako vaša stranica ne izgleda relevantno na stranicama rezultata pretrage posetioci neće kliknuti na nju, a vi ćete kao rezultat toga izgubiti promet.

Iskoristite tagove

Ako imate punu verziju programa Adobe Acrobat, možete da koristite tagging funkciju za kreiranje tagova koji funkcionišu na sličan način kao i HTML tagovi. Na primer, možete da kreirate tagove za vaše naslove, tagove za slike sa alternativnim tekstom, i tako dalje, baš kao što to radite sa HTML-om kada optimizujete web stranice.

Uverite se da je PDF uočljiv

Da bi pretraživači popisali vaš PDF, oni treba da budu u mogućnosti da ga lako pronađu. Možete im pomoći da ga pronađu na više načina: stavljanjem dokumenta blizu root direktorijuma vašeg sajta (tj. ne previše duboko linkovanje), povezujući PDF sa početnom stranicom ili nekom od vaših glavnih strana i povezivanjem na druge stranice iz PDF-a. Ove mere će dovesti pretraživačime nazad na vaš PDF, tako da možete biti sigurni da će datoteka biti primećena.

Korišćenje PDF datoteke na vašem sajtu može biti odličan način za promovisanje vašeg poslovanja, tako da ne treba da zanemarite ovaj alata samo zato što ste zabrinuti zbog optimizacije za Internet pretraživače. Sledeći ove SEO savete, možete optimizujeti svoje PDF datoteke na način kao i bilo koju drugu web stranicu, a uz to pružiti potencijalnim klijentima informacije koje su im potrebne u format lakom za preuzimanje!