macosxlion-desktop-top Apple je programerima i članovima Mac Developer Programa pustio u distribuciju developer “preview” verziju operacijskog sustava Mac OS X Lion. Osim što će dolaziti s integriranom trgovinom Mac App Store, Mac OS X Lion ima i nekoliko novina u sučelju inspiriranih sustavom iOS.

Nakon velikog uspjeha iPad-a, te jednostavnosti njegova korištenja, Apple je odliučio kako bi takav operacijski sustav bio odličan i u njihovoj kolekciji desktop i prijenosnih računala.

Isto kao i na App Store-u za iPad, Mac App Store nudi beskrajne mogućnosti za pregledavanje i kupovinu aplikacija. Aplikacije koje ste kupili ili besplatno preuzeli instaliraju se uz klik mišem, a nalazit će se na na desnoj strani Launchpad-a. Mac App Store je već dostupan za sve Mac korisnike koji imaju Mac OS X Snow Leopard i biti će dio novog Liona.

Kombinacija dobro poznatih mogućnosti Expose, Dashboard i Spaces biće zaduženiza navigaciju između pokrenutih aplikacija. Programe će biti moguće pokretati i u full screen modu, a novina novina je Launchpad koja omogućuje brzinsko pokretanje aplikacija na Mac-u, slično kao što je to slučaj na iOS uređajima. Touchpad na Apple-ovim prijenosnicima sa Mac OS X Lion će moći prepoznavati multitouch pokrete, a tu je i nekoliko novina koje nisu vidljive na prvi pogled.

launchpad

Među njima su redizajnirani e-mail klijent Mail 5 s podrškom za konverzacije i boljim prikazom na widescreen ekranima. Novi Mail 5 ima novi raspored funkcija i izgleda poput onog na iPad-u a uključuje i novi način pretraživanja s kojim potragu možemo učiniti bržom i laganijom, čak i za one koji imaju tisuće mailova u inboxu.

Tu je također i mogućnost bežičnog slanja podataka uređajima u bližoj okolini naziva AirDrop. AirDrop ne zahtjeva nikakvu instalaciju niti neko posebno podešavanje. Uz klik na AirDrop ikonu u Finder-u, računalo će naći sve uređaje oko vas koji koriste AirDrop. Ukoliko želite poslati neku datoteku, sve što trebate napraviti jest odvući datoteku na željeno ime i primatelj će nakon što potvrdi preuzimanje naći tu datoteku u ‘Download’ folderu. Kada više ne želite da drugi vide AirDrop, samo isključite Finder.

Još jedna novina je i pregled različitih verzija dokumenta u nastajanju Versions te Resume, koji omogućava automatsko vraćanje svih pokrenutih aplikacija prilikom resetiranja računala. Standardna verzija Liona u sebi ima integrirani i Lion Server, koji je uz jednostavno podešavanje brzo spreman za rad, a tu je i mogućnost Auto Save za automatsko snimanje dokumenata i rada korisnika na razini operacijskog sustava.

Finalna verzija Mac OS X Lion, očekuje se u distribuciji tijekom ovog ljeta.