watson-360 IBM-ovo superračunalo Watson nastupa u američkom kvizu "Jeopardy" u specijalu “Ljudi protiv Mašina”. Drugog dana trodnevnog natjecanja završilo je sa prednosti  IBM-ovog superračunala nad ljudskim suparnicima.

U prva dva dana nastupa Watson je imao nekoliko točnih, ali i nekoliko pogrešnih odgovora u kvizu u kojem se odgovori moraju postavljati u obliku pitanja. Na kraju drugog dana, superračunalo Watson je osvojilo 35.734 dolara i završio ispred dosadašnjih najboljih ljudskih natjecatelja koje ovaj kviz ima. Brad Rutter, koji je 20 puta bio šampion ovog kviza, osvojio 10.000 dolara, a Kenn Jennings, koji je 74 puta bio šampion osvojio je 4.800 dolara. Završno natjecanje planirano je da se održi u srijedu a glavna nagrada ovog trodnevnog kviza je milijun dolara. Kompanija IBM je priopćila da u slučaju pobjede njenog superračunala Watson, namjerava donirati nagradu u dobrotvorne svrhe.

Watson je superračunalo koje je dobilo ime po IBM osnivaču, koji je u fazi projekta već 7 godina i ukupne je snage 80 terflopsa, sastoji od 2.880 procesorskih jezgri Power 750 Express servera da 16 TB RAM-a i baze podataka koja ima 500 GB ranije obrađenih informacija. Najvažniji dio sustava je softver za umjetnu inteligenciju koji mora analizirati pitanja postavljena prirodnim ljudskim jezikom i dati odgovor u obliku pitanja.