facebooksim Gemalto, holandska kompanija koja se bavi digitalnom sigurnošću, objavila je Facebook for SIM  aplikaciju na Mobile World kongresu koji se održava u Barseloni. Kompanijin softerski razvojni tim je efikasno smanjio Facebook kako bi mogao stati na standardnu SIM karticu, što omogućava svakome sa GSM telefonom da uživa u servisu. Kompanija tvrdi da je Facebook aplikacija u potpunosti kompatibilna sa SIM karticama mobilnih telefona, što znači da radi i na pripejd kao i na mobilnim telefonima baziranim na pretplatu.

Na ovaj način, kompanij Gemalto nudi Facebook milionima korisnika mobilnih telefona bez obzira na njihov tip telefona. Facebook za SIM ne traži vezu za prenos podataka jer aplikacija koristi SMS povezivanje telefona koje dozvoljava korisniku da komunicira sa servisom.  Aplikacija koja zauzima samo 35 KB ugrađena je na standardnu SIM karticu i omogućava korisnicima da upravljaju zahtevima prijatelja, statusnim ažuriranjem, vide poruke na zidu, kao i da čitaju poruke koje će se kao pop-up pojaviti na početnom ekranu. Oni takođe mogu da traže svoje prijatelje iz imenika SIM kartice.

Aplikacija koristi Class 2 SMS kako obezbeđuje kompatibilnost sa najosnovnijim telefonima i mrežama. Class 2 SMS poruke se isporučuju direktno na SIM, bez uplitanja korisnika, a zatim aplikacija koja radi na SIM kartici može reći telefonu kada da upozori korisnika.

Poznato je da kompanija Gemalto planira da ponudi Facebook za SIM na ograničeni besplatni probni period a da će potom da radi na modelu pretplate.

Sve više ljudi žele da budu u mogućnosti da komunicira sa svojim prijateljima na Facebook-u u bilo koje vreme is a bilo kog mesta. Gemalto je razvio jedno vrlo kreativno rešenje Facebook za SIM koje omogućava ljudima povezivanje sa svojim Facebook prijateljima na jedan vrlo pristupačan način. Mi smo blisko sarađivali sa kompanijom Gemalto na razvoju aplikacija Facebook za SIM, verujući da će to biti još jedan lak i pristupačan način za ljude da ostanu povezani putem Facebook-a koristeći mobilne telefone po sopstvenom izboru,

izjavio je portparol Facebook-a u saopštenju.