Hebei data center Kina gradi Cloud Computing i uredski kompleks veličine grada koji će uključivati ogroman centar podataka, koji je jedan od najbitnijih elemenata projekta zemlje koja ima dvoznamenkasti rast IT potrošnje.

Cijeli kompleks će pokriti neke 6,2 milijuna četvornih metara, a početni proctor namjenjen za podatkovni centar zauzimaće oko 646.000 četvornih metara, navodi IBM, koji surađuje sa kineskim tvrtkama na njegovoj izgradnji.

Ovaj projekt, koji je prvi put zvanično objavljen krajem prošlog mjeseca, gotovo da je veličine Pentagona samo što će Kinezi da grade nešto slično uredskim parkovima koji će uključivati i stambena područja što na jedinstvan, Kineski, način povezuje podatkovni centar i programere u jednu cjelinu.

Ovi veliki projekti, bilo da se radi o superračunalima ili ovakvom ogromnom kompleksu, privlače jako veliku pažnju. Međutim, Kina je se informatički ubrzano razvija kao i njena ukupna IT potrošnja.

Prema istraživanjima tržišta kompanije IDC, Kineska IT potrošnja, koja uključuje hardver, softverska pakiranja i usluge, mogla bi ove godine da bude oko 112 milijardi dolara, što je povećanje od 15,6% u odnosu na 97 milijardi dolara potrošenih u 2010 godini. Usporedbe radi, očekivana IT potrošnja SAD-a za ovu godinu je oko 564 milijarde dolara, što je povećanje od 5,9% u odnosu na 2010 godinu. 

Kineska IT industrija nije baš na nivou na kom se očekuje da bude u ovom trenutku jer još uvijek “ima mnogo oslanjanja na distributere” oko izgradnje ovog podatkovnog centra, navodi Dale Sartor, inženjer u US Department of EnergyLawrence Berkeley National Laboratory, koji je posjetio oko osam podatkovnih centara u Kini prošle godine.

Dale Sartor, koji vodi tim stručnjaka za energetsku učinkovitost, je na projektu koji treba da pruži nekoliko mogućnosti koje će pomoći Kinezima da riješe pitanja oko efikasnijeg korištenja energije njihov podatkovnog centra, a to je nešto što US Department of Energy radi u Indiji nekoliko godina.

Dobio sam osjećaj da je Cloud od ogromne važnosti za Kinu kako zbog učinkovitosti tako i zbog njegove sposobnosti kontrole. Ako je sve Cloud Computing, a vlada to posjeduje, onda je mnogo lakše držati prst na Internetu i drugim pitanjima nego sa dosadašnjim distribuiranim modelom,

izjavio je Dale Sartor.

Kina će koristiti IBM-ove usluge za izgradnju podatkovnog centra, među ostalim uslugama, u kompleksu koji će se nalaziti u provinciji Hebei.

Kineski brzi razvoj u IT oblasti je donio veliku korist kompaniji IBM, koja je navela porast od 25% u toj zemlji u 2010 godini. Kompanija IBM navodi da prema postojećim planovima podatkovni centar u provinciji Hebei treba da bude završen 2016 godine.

U pogledu veličine, podatkovni centri će biti među najvećim na svijetu. Najveći poznati podatkovni centar, prema Data Center Knowledge, je kompleks od 1,1 milijun četvornih metara u Chicagu u vlasništvu Digital Realty Trust.