Kada se Craigslist povukao iz posla “servisa za odrasle” prošle godine, neki se pitali da li će se ponuda prostitucije preseliti sa stranica Craigslist-a na neka manje očita mjesta.

Međutim, profesor na Sveučilišta Columbia sugerira da bi se poslovni prostitucije vrlo lako mogli preseliti na još očitije mjesto, Facebook.

Profesor socijologije Sudhir Venkatesh objavio je rezultate svoga rada među prostitutkama u New Yorku koji pruža uvid u to kako tehnologija utječe na poslove prostitucije.

Tehnologija je kako se čini učinila ljudsko ponašanje sofisticiranijim. Sudhir Venkatesh procjenjuje da 83 posto prostitutki ima Facebook stranicu. Štoviše, on vjeruje da će do kraja 2011 godine, Facebook "biti vodeći online prostor za regrutaciju". On također dodaje da je čak i prije nego je Craigslist najavio svoje povlačenje, Facebook postao topli dom za mnoge prostitutke.

S više diskretim i osobnim pristupom koji se nudi putem mobitela, web i Facebook posebno, postal su nešto što prostitutkama nudi da "može da kontrolira svoj imidž, postavlja svoje cijene i izbjegava neke svodnike, Madam i druge posrednike koji sui m nekada uzimali dio prihoda".

Iako profesor ne ulazi u detalje kako prostitutke stupaju u kontakte na Facebook-u, neki pretpostavljaju da je u pitanju isti obrazac kao i svako drugo stjecanje prijatelja . No, možda je malo i komplicirano, s malo unutarnjeg koda ugrađenog kako bi se stvari zadržali diskretnim.

Ipak, ako sve postaje osobnije i društvenije, pa zašto bi onda itko trabao biti iznenađen što je Facebook očigledno mjesto koje pruža mogućnost da netko ponudi usluge za odrasle?