bg Nije zlato sve što sija. Možda ste čuli za PayNearMe, alternativno plaćanje za “unbanked ” (potrošači koji nemaju tradicionalne bankovne račune, ili nemaju uslove za dobijanje kreditne kartice). PayNearMe dozvoljava ljudima koji nemaju kreditne kartice da kupuju na Internetu putem servisa za plaćanje u gotovini na više od 6.000 7-Eleven prodavnica u SAD. Nova firma pod nazivom BuyGoldWithCash je pokrenuta kao način da se omogući ljudima da kupe zlatne poluge na Internetu koristeći PayNearMe servis.

Neki su mišljenja da BuyGoldWithCash pokušava da kopira uspeh Cash4Gold, sajt za razmenu zlata koji je kritikovan da korisnicima isplaćuje manje novca nego što je vrednost njihovog zlata. Ali ne ulazeći u to, evo kako to radi. Možete kupiti zlato na sajtu BuyGoldWithCash po trenutnoj tržišnoj ceni (transakcije mogu biti od 50 do 1.000 dolara), a vi ćete dobiti PayNearMe potvrdu sa kojom možete da kupujete u 7-Eleven prodavnicama. Plaćanje će biti obrađeno između PayNearMe i 7-Eleven. Ono što je vrlo zanimljivo jeste da se kupcu osigurano zlato šalje email-om. 

Ono što je malo diskutabilno i što može da stvori otpor korisnika prema ovom servisu jeste da BuyGoldWithCash zarađuje novac jednokratnim naplaćivanjem svoje usluge u iznosu od 19,99 dolara za transakciju, što uključuje i isporuku. Pored toga, korisnici takođe moraju da plate PayNearMe ( od 2.99 do 4.99 dolara) kada se obavlja gotovinska transakcija sa 7-Eleven. Dakle, u suštini korisnik će morati da potroši najmanje dodatnih 23 do 25 dolara samo da bi nešto platio gotovinom.

Postavlja se nekoliko racionalnih pitanja u vezi ove usluge koju nudi BuyGoldWithCash. Prvo, zašto bi neko ko ne ispunjavaju uslove za kreditnu ili ima neki drugi vid finansijskih ograničenja uopšte želeo da potrošite gomilu novca na zlato?

Drugo, i kada kupe zlato, da bi zaradili novac od svoje “investicije”, kupci će morati da se okrenu servisima kao što je “Cash4Gold,” nadajući se da će cena zlata značajno porasti kako bi se pokrile naknade koje se plaćaju za spomenute transakcije.

Međutim osnivač Ron Lin ističe da je zlato ustvari dobra investicija za mnoge Amerikance, posebno u nestabilnim ekonomskim vremenima kakva su danas. Ako neko želi danas da kupi zlato ali ne želi da koristi kreditnu karticu on jedino što može da uradi jeste da ode do prodavnice u gradu id a kupi komad nakita nepoznatog porekla. Stoga ovo što mi nudimo je dobra alternativa za korisnike i to se nikako ne može tumačiti kao eksploatacija.