panguso Kina je predstavila novu tražilicu koja je državni proizvod i sa kojim Kineska Vlada otpočinje borbu protiv tržišnog lidera tražilice Baidu.

Tražilica je pokrenuta danas i njome upravlja telekomunikacijska tvrtka China Mobile i državna novinska agencija Xinhua. Naziv tražilice je Panguso i omogućava ljudima da pretražuju vijesti, web stranice, slike, video i audio, navodi se u priopćenju državne novinske agencije, Xinhua. Korisnici mobilnih telefona će također moći koristiti Panguso izravno i slati rezultate pretraživanja na svoja računala putem SMS-a.

Partnerstvo između Xinhua i China Mobile u projektu izgradnje nove tražilice, prvi put je obznanjeno prošlog ljeta. Uloga agencije Xinhua će biti dostavljanje vijesti i informacije, a China Mobile će projekat podržati sa tehnologijom i mobilnim udjelom Kineskog brzo rastućeg mobilnog tržišta.

China Mobile želi da stvoriti potpuno novu tražilicu koja ispunjava zahtjeve tržišta i potrošača i omogući najkvalitetniji pristup Internetu sa mobitela,

Izjavio je predsjednik China Mobile, Wang Jianzhou, na svečanosti povodom pokretanja tražilice Panguso.

Panguso će popuniti prazninu koja je nastala odlaskom Google-a koji je preselio svoju Kinesku tražilicu u Hong Kong, prije gotovo godinu dana nakon što je kompanije Google ušla u sukob sa Kineskom Vladom oko cenzure rezultata pretraživanja. Međutim, nove državna tražilica će se suočiti sa zaista jakom konkurencijom u obliku tražilice Baidu.

Prema podacima Analysys International, tvrtka za istraživanje sa sjedištem u Pekingu, Baidu posjeduje 75,5 posto udjela na Kineskom tržištu pretrage. Google je na drugom mjestu, sa udjelom od 19,6 posto, što je pad sa 30,9 posto koliki je bio njegov udio prije premještanja u Hong Kong. Kinesko mobilno tržište pretrage je nešto više fragmentirano. Baidu vodi sa 34,3 posto, ali lokalni rivali, kao što je Easou.com također imaju dvoznamenkasti tržišni udio.

Sa stotinama milijuna Internetskih korisnika u Kini, tržište ima ogroman potencijal i širom je otvoreno sa sve, rekao je Wang Jianzhou.

Panguso će, naravno, filtrirati rezultate onako kako to bude diktirano od strane Kineske Vlade.