Prema izjavi za tisak Međunarodne unije za telekomunikacije, novi podmorski podatkovni kabel, koji je spojen na Kubu ovaj tjedan, će povećati kapacitet i brzinu prijenosa podataka i videa za više od 3000 puta, kada bude pušten u rad ovog ljeta.

ALBA-1 kabel, stigao ju u Siboney 9. veljače, i time povezao Venecuelanski lučki grad La Guaira sa ovim Kubanski istočnim grad. Drugi dio projekta je da će veza voditi od Kube do Ochos Rios na Jamajci.

Ovaj zajednički projekt Venezuele i Kube je proklamovan kao trijumf nad embargom Sjedinjenih Američih Država. Venezuelanski Gran Caribe i Kubanski Transbit angažirali su Kineski podružnicu francuske tvrtke Alcatel-Lucent za posao polaganja kabela u iznosu od 70 milijuna dolara. Trebalo je 19 dana da specijalizirani brod za polaganje kabela, Ile de Batz, spoji Venezuelu i Kubu.

Ovaj projekt ukazuje na samu važnost Interneta, čak i za zemlje čiji je odnos prema komunikacijama antagonistički. Trenutno, kubanski građani nemaju Internetsku vezu. Da bi blogali, mala zajednica Kubanskih blogera mora kopirati svoje postove na neki medij i odići do hotela da bi postovali, ili post poslati u e-mail poruci sunarodnicima izvan zemlje, koji bi ga zatim objavili.

Prema neimenovanim ali pouzdanim diplomatskim izvorima, Kubanska Vlada se više boji ove male ali moćne skupine blogera nego što se boji svih svojih disidenata.

Kubanski dužnosnici navode da će prioritet zemlje biti izgradnja više javnih telecentara i poboljšanje pristupa Internetu u školama, bolnicama i znanstvenim institucijama,

navodi se u priopćenju za tisak Kubanske Vlade.

Američki mediji su prenijeli ovu vijest uz dodatak da će Vlada Hugo Chaveza pružiti svojim Kubanskim kolegama alate za filtriranje sadržaja, a vjerojatno da će morati da koriste softver i hardver proizveden od strane američkih kompanija kao što su Cisco i McAfee.