Algoritam pretrage je bez sumnje, veoma sofisticiran ali sa druge strane tu je kolektivna pamet velikog broja SEO stručnjaka koji konstantno istražuju kojiko različiti uticaji utiču na rangiranje, tako da se igra mačke i miša nastavlja uvek iznova.

Sadržaj ima najveći uticaj na rangiranje

Koliko god da su se stvari promenile u SEO, a posebno tokom protekle dve godine, neke su ipak ostale konstanta. Sadržaj u svim svojim oblicima je ono što će vas dovesti do uspeha.

Jedinstven, kvalitetan sadržaj pokazuje pretraživačima da je vaš sajt dostojan ranga.

Potrebno je imati neku strategiju vezanu za sadržaj, da li sami da pišete ili da to neko drugi radi za vas. Nije dobro ako kopirate sadržaj, pretraživači to nikako ne vole tako da to treba da izbegavate.

Takođe, jako bitno je da je vaš sadržaj relevantan za vaš sajt, tj. sa  temom vašeg sajta. Znači, vaš sadržaj treba da bude relevantan za vaše online poslovanje i cilj kojem težite kako bi iz njega mogli da generišete određene ključne reči koje bi vam pomogle u boljen rangiranju na stranicam rezultata pretrage. Nemojte stavljati sadržaj koji nije relevantan za vas jer će vam se desiti da se u rezultatima pretrage pojavljujete kao opcija za neku, za vas, nebitnu temu.

Koja je vaša strategija sadržaja?

U ovom trenutku, još uvek govorimo samo o tekstualnom sadržaju koji se nalazi u srcu vašeg web sajta ali šta je sa drugim sadržajem?

  • Sadržaj bloga: Da li vaše ciljana publika postavljaju pitanja i radi istraživanja proizvoda na pretraživačima? Velike su šanse, da to rade. Vaš blog je sjajna prilika za vas da kreirate koristan i kvalitetan sadržaj koji odgovara na pitanja koja ciljane publike traži. Naravno, ovakav sadržaj treba da iskoristite i da u njega umetnete link koji će voditi korisnike na vaš sajt. Kreiranje ovakvog sadržaja pretraživači tretiraju prijateljskim činom, što znači, vi treba da uradite malo istraživanja ključnih reči i uverite se da je vaš blog podešen za permalinks, gde su naslov/URL i zaglavlje sinhronizovani jedan sa drugim.
  • Sadržaj na Facebook-u: Razmislite o svojoj potencijalnoj publici koja bi se mogla nalaziti ovde. Da li imate Facebook profil za vaše online poslovanje? Da li imate deljiv sadržaja na svom web sajtu, kao i da li imate Share ili Like dugme, koje omogućava da se vaš sadržaj lakše deli? Da li imate napisan jedinstven sadržaj na Facebook-u? Da li imate jedinstven kalendar za ono što nameravate da promoviše na Facebook-u? Strategija samo-promocije ovde ne daje rezultate.
  • Sadržaj na Twitter-u: Ako koristite Twitter na način da promovišete samo sebe, onda, baš kao i u slučaju sa Facebook-om, radite pogrešnu stvar. Morate da kreirate korisne sadržaje. Radeći na ovaj način, vremenom ćete zaraditi pravo na samo-promociju. Zapamtite, ako ništa drugo, ne radi se o tome šta dobijate, već o onome šta vi pružate.
  • Sinergija Blog/Facebook/Twitter: Na primer, možete da napišete neki sadržaj na blogu, isplanirate diskusiju za Twitter a anketu za Facebook. Uglavnom, organizujte se tako da formatirate temu za svaki kanal i pokušate da navedete ljude da se pomoću linkova povezuju sa vašim ostalim kanalima.
  • Slike: Jednostavne stvari. Stavljajte naslove na slike koristeći ALT tag? Imate li Sitemap za slike podešen za pretraživače, pogledajte savet Google-a ovde? Opet, Google nudi neke smernice, ovde.
  • Video sadržaj: Bilo bi dobro da imate neki svoj sadržaj postavljen na YouTube. Kvalitetan i zanimljiv video sadržaj može da postane viralan što bi vas lansiralo do neviđenih granica za vas. Pretraživači ne mogu da gledaju video, oni se oslanjaju na tekstualni sadržaj u blizini ugrađenog video snimka na vašem sajtu, kao i na video file-name/title/descriptions/tags na sajtu za razmenu video sadržaja. Ako se odlučite da koristite sajt za razmenu video sadržaja, kao što je YouTube, onda obavezno dodajte jedinstvene ključne reči u bogatom sadržaju u blizini videa na vašem sajtu i ne štedite u opisivanju video opis. Budite kreativni, dodajte backlink na odgovarajuću stranu na svom sajtu kako bi se pokazala relevantnost pretraživaču.
  • FAQ Sadržaj (često postavljana pitanja): Često postavljana pitanja mogu da daju odgovor na pitanja vaše publike o određenim vašim proizvodima ili uslugama. Imajući ovu sekciju na vašem sajtu ili blogu, kontrolišete odgovore koje bi vaša publika pronalazila na vašem sajtu, a ne na nekom drugom sajtu, u slučaju da nemate ovu sekciju, gde nemate kontrolu.
  • Recenzije (korisnički generiran sadržaj): Za mnoge organizacije ili e-komerc sajtove koji imaju na hiljade stranica, ovo je možda jedino rešenje sa kojim mogu da dobiju neki kvalitetan, jedinstven sadržaj na mnoštvo stranica.