Elop-Ballmer Izvešni direktor kompanije Nokia Stephen Elop danas je i službeno objavio suradnju između kompanija Nokia i Microsoft na osnovu koje će Nokia uređaji od sada kao primarni operativni sistem koristiti Windows Phone 7. Strateško partnerstvo objema firmama omogućit će da zajedno stvore posve novi mobilni ekosustav i preuzmu značajan dio tržišta.

Nokia je  prihvatila da Windows Phone 7 bude glavni operativni sustav njenih smartphone uređaja  i pristala na potpunu suradnju s Microsoft-om oko razvoja hardvera i softvera, tako da u budućnosti treba očekivati da Windows Phone 7 bude još konkurentniji na tržištu kojim dominiraju Apple sa svojim iOS i HTC kojeg pokreće Google Android.

Nedavno je Stephen Elop objavio svojim zaposlenicima da se kompanija našla u problemima radi svojeg operativnog sustava koji zaostaje za vodećim na tržištu, iOS i Android, i s obzirom da mobilna industrija napreduje ogromnim koracima, kompanija mora poduzeti nešto vezano za svoj već zastarjeli operativni sustav.

Sada će se novi Nokia modeli isporučivati sa operativnim sustavom Microsoft Windows Phone 7, dok će stariji i slabiji modeli imati Symbian.

Osim fokusiranja na sami Windows Phone 7 OS, Nokia će kao glavni pretraživač na cijelom nizu telefona koristiti Microsoftov Bing, a za oglašavanje Microsoft adCenter, dok će Microsoft u kombinaciji s Bing-om i adCenter koristiti Nokia Maps tehnologiju. Aplikacije iz Nokia Ovi Store-a će postat dostupne na Windows Phone 7 Marketplace, dok će Nokia-ni brojni ugovori sa mobilnim operaterima omogućiti prodaju Windows Phone 7 uređaja u zemljama u kojima se kao platežno sredstvo slabo koriste kreditne kartice.

Izvršni direktor kompanije Microsoft Steve Ballmer, izjavio je kako je oduševljen ovim partnerstvom te da će suradnja i stvaranje novog ekosustava sa ogromnim pozadinskim iskustvom potaknuti veliki broj inovacija.

Unatoč ovom partnerstvu sa kompanijom Microsoft, Nokia MeeGo uređaji strebali bi se kako je i planirano pojaviti na tržištu do kraja godine.

nokia-micro-chart-520