onlinezarada-prodajom-domena Online zarada prodajom naziva domena je metoda Internet zarade sa kojom veliki broj ljudi nije upoznat i to je razlog zašto se ova metode slabo koristi kao načina za zaradu novca na Internetu. Nazivi domena su jedan od najvažnijih dijelova bilo kog online poslovanja. U osnovi to je ime koje publika treba da prepozna i poveže sa proizvodom ili uslugom, i to je razlog zašto je za online poslovanja tako važno da pronađu pravo ime domena za sebe.

Danas, mnogo naziva domena već je zauzeto, no, još uvijek postoji na tisuće potencijalnih dobrih naziva domena koji čekaju da budu otkriveni. Možete iskoristiti ovu priliku i zaraditi novac online pronalaženjem takvih domena te ih potom ponuditi potencijalnim online poslovanjima kojima bi odgovarao takav naziv domena.

Proces pronalaženja i registracije naziva domena koje bi kasnije prodali je prilično jednostavan. Možete jednostavno napraviti neka istraživanja kako bi pronašli sve dostupne domene za koje mislite da će biti vrijedni za neko online poslovanje.

Prodaja domena je jednostavna i jeftina
Jedna od glavnih prednosti ovog načina online zarade jeste činjenica da ne zahtijeva nikakva velika početna ulaganja. Troškovi se svode na par nekoliko dolara ili eura potrebnih za registraciju naziva domena. Osim toga, ostaje još samo pitanje nekog istraživanja koje je potrebno uraditi kako bi pronašli i registrirali domen koji bi se kasnije mogao preprodati. To je razlog zašto je preprodaja domena jedan od najlakših i najjeftinijih načina sa kojim možete da zaradite novac na Internetu.

Najvažnija stvar ovde je prepoznavanje domena koji je vrijedan kupovine sa ciljem preprodaje. Nije svaki domen jednako vrijedan, ne možete registrirati bilo koju glupost od naziva i očekivati da ćete od kasnije prodaje zaraditi brdo novca. Drugim riječima, ako želite da zaradite novac prodajući domene, morate imati naziv domena koji će biti privlačan drugima. Da biste to postigli, morate razmišljati kao netko tko želi da kupi domen. Ako želite da napravite sajt i da se bavite prodajom nekih proizvoda na Internetu a od domena koja vam se nude imate na primjer “naljboljivideo01.com”, “kakonauciti101.com” i “onlineprodaja.com”, koji bi ste kupili? Naravno, ovaj posljednji domen jer sadrži ključne riječi koje su u skladu sa općom temom vašeg sajta. Siguran sam da bi većina ljudi, platila i 10 puta više nego što koštaju prva dva domena, da bi kupili ovaj treći.

Naravno, postoje iznimke. Svima su poznati sajtovi kao na primjer amazon.com čiji naziv domena nema nikakve veze sa djelatnošću kojom se bave, ali to su iznimke. Savjet je da kao u prodaji domena ne ulazite u ovo napoznato područje nego da se držite potvrđenog recepta, a opitovati možete i kada steknete malo veće iskustvo sa prodajom domena.

Različiti domeni, različite cijene
Svi su čuli za basnoslovne cijene nekih domena. Jedan primjer bi bio sex.com koji je rekorder, prodan je za 14 milijuna dolara ili fund.com domen koji je kupljen za 10 dolara a kasnije prodan za 10 milijuna. Postoji mnogo ovakvih primjera. Naravno, to ne znači da ćete zaraditi toliki novac sa svakim domenom koji registrirate pa preprodate. U prosjeku, većina domena se prodaje od nekoliko stotina dolara pa do nekoliko tisuća dolara.

Online zarada prodajom domena je zaista jednostavna i ne zahtjeva velika početna sredstva. Potrebno je da malo istražujete, tražite domene koji su istekli a koji bi mogli vrijedite pravo malo bogastvo ili pak registrirati posve novi, slobodan domen ako smatrate da ima potencijal za preprodaju.

Naravno, osim samog naziva domena ono što može da vam donese novac jeste sadržaj i baza korisnika. Ako biste kupili domen, napravili neki sajt i malo poradili da stvorite neku bazu koristika i dovedete promet, mogli bi zaraditi mnogo više novca na taj način. Dakle, mogućnosti ima kako da dodjete do nekog interesantnog domena čijom prodajom bi fino zaradili na Internetu, ostaje vam samo da sada malo istražujete.