facebook-stres Facebook korisnici koji imaju veliki broj prijatelja pate od stresa i neurotičnih problema koji proizilaze iz osećaja da moraju kontinuirano ažurirati i zabavljati svoju ogromnu publiku, navodi se u novim istraživanjima.

Ovi navodi dočekani su sa dozom skepticizma od stručnjaka iz oblasti psihologije interneta, koji dovode u pitanje metodologiju istraživanja.

Tim Edinburgh Napier University okupio ja online odgovore na anketu od 175 studenata o svojim osećanjima prema Facebook-u. Gotovo tri četvrtine ispitanika bile su žene.

Dr Kathy Charles, koja je vodila studiju, navodi:

Otkrili smo da oni korisnici koji imaju najviše kontakata i oni koji su uložili jako mnogo svog vremena u sajt, da su oni ti koji će najverovatnije biti pod stresom. To je kao da imate mini informativni kanal o samom sebi, što više ljudi imate, više osećate da postoji publika. Vi ste gotovo mini zvezda i što veću publiku imate, veći je pritisak osećate da morate da proizvedete nešto o sebi.

Oko 12 odsto ispitanika izjavilo je da ih Facebook čini da se osećaju uznemireno a oni su imali u proseku 117 prijatelja na najpopularnijoj društvenoj mreži, u poređenju sa prosekom od 75 prijatelja koliko su imali ostali studenti.

Gledajući celi uzorak, 63 odsto ispitanika je izjavilo da su prestali da odgovaraju na nove zahteve za prijateljstvo.

Eleanor Barlow, specijalista za sajber-psihologiju u kompaniji IBM, navodi da su rezultati ovog istraživanja veoma interesantni, ali dap o njenom mišljenju nisu primenjivi na celu Facebook populaciju.

Studenti često koriste Facebook na sasvim drugačiji način od nas ostalih. Oni u tim godima istražuju svoj identitet , uključujući i onaj online,

izjavila je Eleanor Barlow objašnjavajući svoje mišljenje.