Mnogi sajtovi koji nude online poslove obećavajući brzu zaradu sa malo truda, su u većini slučajeva prevara. Evo nekoliko poslova od kojih se nećete obogatiti, ali vam mogu doneti lepu ekstra zaradu koju možete da iskoristite na neka svoja zadovoljstva.

Većina ovih mogućnosti za online zaradu zahteva samo da imate računar, pristojnu Internet konekciju i neku vrstu marketerske veštine (kako bi marketeri imali bolji uvid u navike potrošača). Poslovat ćete kao slobodan agent i moći birati kada, gde i koliko će te učestvovati.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Nije, jer kao što je pomenuto ranije, verovatno nećete moći da napustite vaš stalni posao kako bi ovo radili ali, ako ste neko ko želi dodatnu zaradu bez obaveza koje zahteva tipičan posao, onda su ovo neki od najboljih poslova koje možete raditi online u svoje slobodno vreme.

Takođe budite oprezni sa prevarama. Pre nego što se prijavite da postanete učesnik virtuelni fokusne grupe, kandidat plaćene ankete, tajni kupac ili bilo kakav drugi online radnik, imajte na umu jedno vrlo važan pravilo a to je da nikada ne morate da plaćate za ovakve poslove, ako vam se dogodi suprotno, onda se žrtva prevare.

Evo nekoliko izvora na koje možete da se prijavite za legitimne jednokratne poslove:

Istraživačke studije/učesnik u istraživanju: Učestvujte u istraživačkim studijama Harvard Business School, popunjavajući online studije za koje je obično potrebno manje od 15 minuta i obično se plaća 5 dolara po studiji. Studije vas pitaju o odlukama koje bi vi doneli u različitim disciplina, kao što su ekonomija i psihologija. Dodatne opcije:

  • www.lightspeedpanel.com
  • www.pineconeresearch.com
  • www.surveyspot.com

Učesnik fokusne grupe: 20|20 Panel: Od 1986 godine, 20 | 20 istraživanja obezbeđuju kompanije sa kvalitetnim istraživanjima koja se odnose na odreženu fokusnu grupu. Nedavni pozivi za učesnike fokus grupe: Online studija korišćenja mobilnih telefona koja se plaćala 60 dolara i online studija o kupovini proizvoda za domaćinstvo koja se plaćala 150 dolara. Dodatne opcije:

  • www.focusfwdonline.com
  • www.hagensinclair.com
  • www.alphabuzzgroup.com

Veštačka inteligencija: Amazon Mechanical Turk: Kao Mechanical Turk radnik (ili MTurk), radite razne poslove kao što su pregledanje kompanijini radnih sati, provere prevoda, davanje ideje za marketing projekte, i tako dalje. Plata obično nije velika ali su i poslovi takvi da se mogu uraditi za nekoliko minuta. Poslova ima jako mnogo tako da se za par sati može zaraditi nekoliko desetina dolara. Dodatne opcije:

  • www.shorttask.com

Tester: UserTesting.com: Zaradite 10 dolara tako što ćete posećivati sajtove i pružati poštene povratne informacije o njima. Vaše reakcije dok surfate sajtom biće snimljene od strane UserTesting softvera. Dodatne opcije:

  • www.utest.com

Ekspert u tehničkoj podršci: FixYa.com: Stavite svoje znanje u svrhu korisnog na FixYa i zaradite od 2 do 6 dolara po odgovoru na objavljeno pitanje, 6 do 10 dolara za pomoć nekome u chatu, 10 do 15 dolara ako to uradite putem telefona. Dodatne opcije:

  • www.supportspace.com
  • www.justanswer.com

Blogger: Commission Junction: Ako već održavate blog, možete da ostvarite online zaradu ubacivanjem reklamnih linkova ili affiliate linkova od Commission Junction, LinkShare, Chitika, Smorty i naravno, Google AdSense. Ne postoji neki određeni iznos novca koji možete zaraditi, ali ako često pišete i imate pristojan broj sledbenika onda možete da očekujete ga ćete moći imati lepu dodatnu zaradu.