logo eBay je danas obelodanio da kupuje GSI Commerce, e-komerc marketing servis kompaniju, za 29,25 dolara po deonici što će ukupno iznositi oko 2,4 milijarde dolara.

Da bi stekli bolju perspektivu, ova suma je veća od one koja je plaćene za PayPal i samo malo manje od one koja je plaćena za Skype. Očekuje se da se posao završi u trećem kvartalu ove godine.

Nameravamo da predvodimo sledeću generaciju trgovinskih inovacija. Kupovinas GSI-a, koji nudi najsveobuhvatniji integrisani paket za online trgovinu i interaktivne marketing usluge, značajno će ojačati našu sposobnost za povezivanje kupaca i prodavaca širom sveta. U kombinaciji sa eBay Marketplaces i PayPal, verujemo da će GSI osnažiti našu poziciju kao vodećeg strateškog globalnog trgovinskog partnera za prodavače i brendove svih veličina,

navodi u svojoj izjavi izvršni director eBay-a John Donahoe.

Dakle, šta tačno GSI radi? Pre svega, on je partner sa fizičkim brendovima, među negovih 180 klijenta nalaze se Ralph Lauren, American Eagle, Hewlett-Packard i iRobot, kojima "obezbeđuje e-commerce tehnologiju, ispunjenje, brigu o kupcima i marketing usluge." eBay-ev razlog za ovu kupovinu nesumnjivo je plana da postane mnogo veći e-commerce brend, poput Amazon.com, nego da bude hub za nezavisne aukcije i prodaju iz garaža koje su ga učinile slavnim.

GSI originalno pokrenut 1995 godine, kao Global Sports Inc, online sportska prodavnica. GSI je takođe vlasnik modne prodaje, Rue La La i ShopRunner, servisa koji je sličan sa Amazon Prime a u kojima će sada eBay imati 70 odsto vlasništva.