C0R3 Warren Buffett upozorava investitore da budu oprezni u svojim ulaganjima u socijalne mreže.

Buffett, izvršni direktor investicijskog carstva Berkshire Hathaway, upozorio je investitore u petak na konferenciji održanoj u New Delhiju, da budu veoma oprezni sa društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, koji su nedavno privukli veliki interes i iščekivanje na Wall Streetu.

Većina njih će biti precijenjena. Izuzetno je teško vrijednovati tvrtke-sajtove socijalnog umrežavanja,

izjavio je Warren Buffett, navodeći da očekuje da će neke tvrtke biti pobjednici a neke gubitnici u svemu ovome.

Buffett nije usamljen u svojim upozorenjima. IAC osnivač i bivši mogul zabave, Barry Diller, nedavno je nazvao višemilijarderski procjene tvrtki socijalnog umrežavanja, kao one sa velikim korisničkim angažmanom ali nedokazanim dugoročnim prihodima, "matematički ludim".

Interesovanje investitora za popularne tvrtke čijim dionicama se još uvijek javno ne trguje, kao što su Facebook, Twitter i Zynga, je izuzetno veliko a navodno je privuklo i pažnju Američke Komisiji za Vrijednosne Papire. Komisija se navodno zainteresirala za tvrtke čijim se dionicama privatno trguje i čija je vrijednost hipotetski procjenjena.

Facebook, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijardi dolara, očekuje se da bude jedna od ovih tvrtki koja će ove godine da se oproba u IPO vodama. Sa korisničkom bazom od 500 milijuna, Facebook procjenjuje da će imati prihod veći od 1 milijarde dolara zahvaljujući njegovom programu oglašavanja.

Naravno, Facebook je ipak privatna tvrtka i nema obavezu da otkriju svoje financijske detalje. Međutim, kada Facebook pređe prag od 500 pojedinačnih dioničara, od njega će biti zatraženo da počne trgovati ili javno ili da barem počne da objavljuje svoje financijske informacije, u skladu s pravilima koje propisuje Američka Komisija za trgovanje vrijednosnim papirima.

Twitter je još jedna tvrtka društvenog umrežavanja za koju glasine navode da će izaći na inicijalnu javnu ponudu krajem ove godine, a tvrtka ove godine očekuje 150 milijuna dolara u prihoda od oglašavanja, što je znatno povećanje u poređenju sa 45 milijuna dolara koliko je tvrtka ostvarila prošle godine.

Groupon, koji je prije nekoliko mjeseci odbio Google-ovu ponudu za kupovinu vrijednu 6 milijardi dolara, nada se da će sa IPO da dobije 25 milijardi dolara. Procjenjuje se das u prihodi Groupon-a oko 103 milijuna dolara.