facebook_by_snaptu Facebook je pristao na kupovinu Izraelske kompanije Snaptu, koja razvija Java Web aplikacije za jeftinije mobilne telefone za oko 70 miliona dolara.

Kompanije Snaptu je osnovana 2007 godine, navodi da će sada zajedno sa Facebook-om moći brže da se razvija i da je ovo prava stvar za kompaniju. Posao bi se trebao završiti u roku od nekoliko nedelja.

Facebook ističe da će sa kupovinom Snaptu omogućiti da sada brže pružaju mnogo bolje mobilno iskustvo za korisnike telefona koji imaju manje mogućnosti obrade u odnosu na smartphone.

Snaptu je svoju Facebook mobilna aplikacija za ove telefone lansirao početkom godine. Aplikacija koja se zove Facebook for Feature Phones trenutno radi na više od 2.500 modela telefona.

Na tržištu već postoji veliki broj Facebook aplikacija za napredne telefone. Facebook je razvio sopstvenu mobilnu aplikaciju za iPhone, dok je kompanija Research In Motion razvila Facebook aplikaciju za BlackBerry telefone. Tu su Facebook aplikacije za T-Mobile Sidekick i aplikacije za INQ, Palm, Nokia i High Tech Computer (HTC), koji prodaje dva Android smartphonea sa namenskim tasterima zua Facebook.

Ova kupovina kompanije Snaptu bi trebalo da pomogne Facebook-u da poveća svoju bazu korisnika u regionima gde korisnici nemaju smartphone ili računare. Snaptu navodi da 95 odsto korisnika mobilnih telefona nemaju smartphone uređaje. Kompanija takođe za ove korisnike nudi aplikaciju za sajt poslovnog umrežavanja, LinkedIn, društveni sajt sa vestima Mashable i mikrobloging servis Twitter. Ni Snaptu ni Facebook nisu ništa rekli šta će se desiti sa ovim aplikacijama nakon kupovine.