fbcart Sa više od 500 miliona aktivnih korisnika na Facebook-u, postoji više potencijalnih kupaca koji koriste ovu najpopularniju društvenu mrežu nego što to imaju eBay i Amazon zajedno.

Većina ovih korisnika ne vide Facebook kao platformu za kupovinu, međutim sve više i više online poslovanja dodaje opcije za korišćenje društvene mreže za pregledanje i kupovinu svojih proizvoda.

Prodavnice na Facebook stranicama sada imaju iste stope prodajne konverzije kao i e-commerce web sajtovi. Ovaj nalaz iz najnovijeg istraživanja kompanije WebTrends, “Uticaj društvenih i mobilnih mreža na promet sajta i neizbežni rast trgovine na Facebook-u”.

Prema WebTrends-u, sajtovi koji se ne uključe u e-trgovinu gube više prometa na Facebook-u od sajtova koji prodaju stvari, ali kasnije počinje da opada broj jedinstvenih posetilaca. Facebook prodavnice imaju 17 odsto prosečne stope angažovanja definisane kao Likes i akcije. Od jedan do deset odsto korisnika iz baze fanova trgovca na društvenoj mreži komunicira sa brendom na mesečnom nivou. Stopa konverzije za prodavnice na Facebook-u je u rasponu od dva odsto do četiri odsto, što je otprilike ista stopa koju e-komerc sajtova uživaju.

webtrends1

Ako želite i vi da se uključite, ove tri Facebook aplikacija nude vam fleksibilne opcije za dodavanje trgovine na stranicama vašeg online poslovanja.  

Payvment

Besplatna Beta Payvment aplikacija vam omogućava vođenje svih operacija koje zahteva e-trgovina, preko Facebook-a. Aplikacija vam omogućava da prihvatite kreditnu karticu i PayPal kao sredstvo plaćanja. Možete da prilagodite naknade za isporuku i odlučite da li želite da naplati porez na promet i ostalo. Vlasnici prodavnica imaju pristup istoriji prodaje i statusu narudžbi, a takođe mogu da šalju poruke kupcima direktno kroz aplikaciju.

Screen-shot-2011-01-21-at-2.46.39-PM

Storefront Social

Storefront Social kreira karticu na Facebook stranici vašeg online poslovanja koja vam omogućava da prikažete stavke u vašoj online prodavnici. Neki predlošci sadrže opcije za tweet-anje ili delenje određenih stavki, a kupci mogu pretraživati po kategorijama ili sa trakom za pretragu. Da bi se postavili u prodavnicu, potrebno je da instalirate Storefront Social aplikaciju. Osnovni paket košta 9.95 dolara mesečno. Kupovina se ne može kompletirati u vašoj online prodavnici tako da je potrebno da obezbedite link koji bi kupce umerio na URL adresu gde bezbedno mogu da završe transakciju kupovine.

Screen-shot-2011-01-21-at-2.48.57-PM

BigCommerce SocialShop

Kao i Storefront Social, BigCommerce SocialShop ne dozvoljava transakcije umesto toga, on usmerava korisnike zainteresovane za proizvode na online prodavnicu, u ovom slučaju, BigCommerce online prodavnicu, i omogućava im da podele svoje proizvode na svojim zidovima. Pošto je BigCommerce potpuna e-commerce platforma, to je i najskuplja aplikacija za koju je potrebno izdvojiti 24,99 dolara mesečno.

Screen-shot-2011-01-21-at-2.44.53-PM