070529fd_googleworld Google je najvrijedniji svjetski brand, ovo je zasnovano na osnovu popisa od 500 najboljih svjetskih brandova. BrandFinance je procijenio vrijednost Google branda na 44,2 milijarde dolara u ovoj godini, što je povećnje od 23 posto u odnosu na 36 milijarde dolara procjenjene vrijednosti iz prošle godine.

Google često pokreće projekte koji nisu nužno komercijalni ali imaju veoma pozitivan utjecaj na njegov brand rejting, koji je najviši na ovom popisu, navodi BrandFinance. Jedan od takvih primjer uključuje Google-ovu online uslugu koje pomažu spašavanju nakon prirodnih katastrofa, Google Finder, koje su primjenjene u Novom Zelandu i Japanu.

Da bi utvrdio koji je svjetski brand najvrijedniji, BrandFinance je koristio nekoliko različitih financijskih i poslovnih kriterija kako bi došao do konačnih rezultata. Ovogodišnje rangiranje je zasnovane na podacima uzetim 31. prosinca prošle godine.

Na popisu, nakon Google sljedeći je kompanija Microsoft sa vrijednošću branda od 42,8 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na 33,6 milijarde dolara iz 2010 godine. Komentirajući Microsoft-ovo pozicioniranje sa petog na drugo mjesto, BrandFinance ukazuje na Windows 7 i Bing, koji su napravili mnogo i donijeli mu uglavnom pozitivne recenzije.

Od ostalih tech igrača na vrhu ljestvice su IBM, na četvrtom mjestu, i britanski mobilni operater Vodafone, koji je na petom mjestu. Ali treba skrenuti pažnju na kompaniju Apple, koja je pozicionirana na 8 mjestu, što je ogroman porast u odnosu na prošlogodišnju poziciju broj 20. Vrijednost Apple branda je porasla za fantastičnih 45 posto, na 29,5 milijardi dolara, u velikoj mjeri zbog ” odanost i ljubavi” koje tvrtka promovira unutar svojih sektora, navodi BrandFinance.

Nokia je jedna od tech kompanija koja je doživjela veliki pad uzrokovan velikom borbom na smartphone tržištu koje sve više osvajaju njegovi konkurenti Apple i Android, Nokia je doživjela pad vrijednosti njenog branda sa 19,8 milijarde dolara, od prošle godine, na 9,6 milijardi dolara. Ostaje da se vidi da li će ugovor između kompanija Nokia i Microsoft uspjeti da povrati kompaniju na put uspjeha.

Najpopularnija društvena mreža na svijetu, Facebook, se po prvi put pridružio BrandFinance Global Top 500 listi sa vrijednosti od 3,7 milijardi dolara na temelju popularnosti branda i velikog rasta broja korisnika.

Business Journals je imenovao kompaniju Apple osvajačem Grand Award-a, na svom godišnjem takmičenju American Brand Excellence Awards. U takmičenju koje se organizira već osam godina, nagrade prepoznaju brandove koje najbolje zadovoljavaju potrebe malih i srednjih tvrtki.

Apple je postao premijer poslovnog brand-a, i kao vođa u kategoriji tablet-a sa svojim iPad uređajem, Apple redefinira način na koji radimo. Naša studija je utvrdila da devet posto poduzetnika trenutno koriste iPad za poslovanje,

navodi Godfrey Phillips, potpredsjednik za Istraživanje u Business Journals.

Apple je također bio pobjednik u području tehnologije, dok je Verizon Wireless bio najbolji brand u kategoriji telekomunikacija a Staples je najbolji među trgovcima.

American Brand Excellence Awards je jedinstven po tome da predstavljaju šta vlasnici poslovanja i menadžeri osjećaju prema tvrtkama koje najbolje podržavaju njihovo poslovanje i pomažu im da uspiju,

navodi se u priopćenju koje je dao Michael Olivieri iz Business Journals.