9-percent-pirate-ars-thumb-640xauto-20605 U svom godišnjem izveštaju, telo zaduženo za globalnu trgovinu snimljene muzike ističe da će industrija "borbit za opstanak, osim ako ne adresira fundamentalni problem piraterije." Koliko je ustvari fundamentalan problem piraterije? Ne baš toliko, pokazuju najnovija istraživanja, samo 9 odsto američkih korisnika Interneta koristiti peer-to-peer mreže uopšte, što je značajno manje nego 2007 godine.

Firma za istraživanje tržišta NPD Group, koja prati kupovinu muzike, izjavila je danas da je korištenje P2P mreža opalo sa 16 odsto svih američkih korisnika Interneta na 9 odsto u poslednje tri godine. Poslednji podaci dolaze iz četvrtog kvartala 2010 godine, kada je savezni sud ugasio LimeWire, što je donekle uticalo na brojeve, mada NDP navodi da su zato ostale P2P mreže imale povećanje svog prometa.

Takođe, prosečan broj preuzimanja po osobi je u padu, sa 35 po kvartalu u 2007 godini na 18 po kvartalu do kraja 2010 godine. Ovi podaci otprilike odgovaraju sličnim podacima prikupljenim od strane Warner Music-a koji su pokazani FCC početkom 2010 godine. U svojim podacima Warner navodi da su 13 odsto potrošača su zakleti pirati, ali takođe naglašava da čak i pirati ponekad potroše nešto novca na snimljenu muziku. Broj korisnika koji koriste P2P aplikaciju u SAD-u se opao za čak 43% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Prema tom postotku godišnje je zabeleženo čak 12 miliona preuzimanja manje. Iako postoje druge alternative za preuzimanje muzike, izgleda da korisnici jednostavno sve manje i manje preuzimanju muziku sa P2P servisa.

Ipak, podaci NPD-a ukazuju na to da barem što se tiče u SAD-, piraterija nije "osnovni" problem, kako se to do sada smatral. U privredama u razvoju, stopa piraterija može da dostigne čak više od 90 odsto što se tiče muzike, filmova i softvera, a kako akademaska istraživanja zaključuju to je ipak problem cene na tim tržištima koja nisu usklađena sa standardom građana na tim tržištima.