Google-tsunami-alert

Potres koji se dogodio jutros oko 4:40 po srednjeevropskom vremenu, najsnažniji je u poslednjih 140 godina jačine 8,9 stepeni koji je pogodio severoistočnu obalu Japana i pri tome izazvao 10 metara visoki cunami koji pustoši sve pred sobom. Prema prvim informacijama japanske policije, živote je izgubilo 44 ljudi, dok je 39 nestalih. Broj tweet-ova po minuti narastao je na 1,200, a Google je takođe odmah priskočio u pomoć.

Moć Twitter-a i Google-a su ogromne, oni svoj spektar mogućnosti pokazuju upravo u ovim kriznim situacijama gde ljudi nakon potresa i cunamija ostaju bez struje i telefonskih linija.

Twitter kao dokazano moćan alat za komunikaciju vrlo brzo je postao servis za hitne slučajeve pa se tako samo sat vremena nakon potresa vest proširila širom sveta a broj tweet-ova u Tokiju narastao na 1,200 u minuti, objavio je Tweet-o-Meter. Sa druge strane kompanija Google je pokrenula svoj servis za traženje nestalih u ovakvim situacijama. Google-ov servis za traženje nestalih omogućava svima koji traže prijatelje i rođake da pretragu vrše po imenu, a oni koji imaju informacije o tome gde se neko nalazi može to da doda u bazu podataka. Servis je dostupan na japanskom i engleskom jeziku.

Ovo nije prvi put da Google aktivira sličan alat, servis za traženje nestalih osoba je bio aktivan i posle zemljotresa koji se dogodio na Novom Zelandu u februaru a slične usluge su bile aktivne i nakon zemljotresa na Haitiju i Čileu 2010 godine, kao i poplave u Pakistanu prošle godine i u Brazilu ove godine.