wifi Gledanje videa, VoIP i online igranja su primjetno sporije preko Wi-Fi mreže nego kada se koristi ožičena ethernet veza, navodi se u najnovijem istraživanju koje je sprovela analitička tvrtka Epitiro. Mali pad u bežičnom signalu može dovesti do pada brzine download-a od 30 posto i povećanjem latencije od 10 do 20 posto latencija kao i gubitke paketa podataka. Razlog ovome su „fizičke barijere“ u kućama, poput zidova, vrata, namještaja, ali i ostali uređaji koji stvaraju interferenciju, kao što je slučaj sa mikrovalnom ili bežičnim telefonima.

Iako se u normalnom surfanju Internetom razlika u brzini pristupa skoro i ne osjeti, veća latencija i gubici podataka preko Wi-Fi značajno mogu utjecati na iskustva korisnika kada igraj u online igrice, koriste aplikacije poput Skype-a ili stream-uju video sadržaj, kao i prilikom skidanja većih datoteka, navodi tvrtka Epitiro u zaključku sprovedenog istraživanja.

Epitiro je istraživanje sprovela pomoću testnih aplikacija ugrađenih u računala 14.001 volontera u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji i Španjolskoj. Istraživanje je trajalo tri mjeseca a dobiveno je više od milijun rezultata a također su provedena i laboratorijska testiranja na mnogim popularnim Wi-Fi router-ima kako bi se ustanovio odnos između snage signala i brzine preuzimanja datoteka.