WalkandTextWarning Zlonamerna Android aplikacija koja je zamaskirana kao besplatna verzija legitimne aplikacije krade podatke i šalje neželjene tekstualne poruke upozorenja o kazni za korisnika koji pokušava da zaobiđe plaćanje stvarne aplikacije, izjavila je danas kompanija Symantec.

Aplikacija pod nazivom Walk and Text, dostupna na nekoliko sajtova za deljenje datoteka u Severnoj Americi i Aziji koji su poznati po piratskom softveru. Ovo je takođe ime legitimne aplikacije, dostupne na Android Market za 1,53 dolara, koja koristi kameru telefona i dozvoljava ljudima da vide šta je ispred njih dok pišu poruke u hodu. Međutim, lažna aplikacija je označena kao verzija 1.3.7, koja još ne postoji, navodi kompanija Symantec.

Kada se ova lažna aplikacija preuzme i pokrene, prikazuje se dijalog okvir koji ukazuje na to da je aplikacija možda kompromitovana ili oštećena, navodno da uplaši korisnika koji smatra da legitimnu aplikaciju ima besplatno. Međutim, u pozadini softver prikuplja osetljive podatke, uključujući ime, broj telefona i jedinstveni identifikator uređaja, i sve to pokušava da pošalje na spoljni server.

Aplikacija takođe šalje tekstualnu poruku (prepuna pravopisnih grešaka), na sve brojeve navedene u kontakt listi korisnika. U poruci se navodi da je aplikacija piratska i da košta samo jedan dolar u legalnoj prodaji.