080214_google Oni koji su već umorni od gledanja jednih te istih beskorisnih stranice koje se pojavljuju u Google-ovim rezultatima pretraživanja sada to mogu zaustaviti i blokirati te sajtove da ih i ubuduće viđate u rezultatima pretrage.

Nova opcija koju je pokrenuo Googe omogućuje da sakrijete određene domene koje se pojavljuju u vašim rezultatima pretraživanja, spriječavajući ih da si i dalje pojavljuju.

Ovisno o vrsti pretrage, vi ćete sada vidjeti link pod nazivom "Blokiraj sve [naziv stranice] rezultate" pored spremljenih linkova za određene rezultate. Kliknite na link i Google će tražiti od vas potvrdu o tome da li stvarno želite da uklonite te sajtove.

block_matt_option

Google je na svom blogu objasnio da će se linkovei za blokiranje stranica pojaviti čak i ako niste prijavljeni na svoj Google račun. No, trebat će da se prijavite kako bi potvrdili blokirane stranice.

blocked_matt

Sljedeći put kada budete potraživali rezultate, vidjet ćete poruku koja vam govori da su određeni rezultati blokirani. Također, možete pristupiti svim svojim blokiranim stranicama iz svojih postavki Google Search stranice, omogućujući vam da deblokirate stranice ili blokirate nove web stranice direktno.

matt_reminder

Blokiranje stranica je podržan u Chrome 9 ili novijim, Internet Explorer 8 ili novijim i Firefox 3.5 ili novijim.

Ovo je još jedan način Google-ovog obračuna sa web sajtovima, farmama sadržaja, ovog puta uz pomoć samih korisnika od kojih Google očekuje da pomoču nove opcije markiraju sajtove koji su uvredljivi, pornografski ili niske kvalitete. Google navodi da trenutno ne koristi ovu novu opciju blokiranja stranica na rangiranje u rezultatima pretrađivanja ali obećava da će pregledati podatke i vidjeti da li može da ih iskoristi za poboljšanje na stranicama rezultata pretraživanja.