article-writing-submissions SEO strategija se ranije možda i previše oslanjala na artikal marketing. Bio je to primamljiv, lak i čisti SEO.

Doskorašnji, stari trik je bio prilično jednostavan, postojalo je na desetine online “direktorijuma članaka” , koji su plaćali nešto simbolično za članak od oko 300 reči, koji sadržavao link. Oni su brinuli o izgradnji sajtova koje bi mogli dobro rangirati za fraze duže od tri reči koje se pojavljuju u članke, i koje bi donele linkove zajedno sa prometom.

Google-ova promena u algortmu pretrage nije zaustavila taj proces ali ga je definitivno promenila. Prve pretpostavke su bile da je Google krenuo u obračun sa najvećim farmama sadržaja poput eHow, vlasništvo Demand Media. Međutim, kada je analitička firma Systrix prikupila neke podatke o uticaju Google-ove promene aloritma, pojavila se potpuno drugačija slika: EzineArticles je izgubio 90% svog prometa, a Yahoo-ov Associated Content još i više, a velike farme sadržaja su praktično ostale netaknute među njima i eHow Demand Media-e čiji je promet čak neznatno povećan.

Šta Google-ov rat sa farmama sadržaja znači za SEO?

Definitivno znači da je dosadašnji jednostavan način na koji se radio artikal marketing, završen. Više ne možete sa proizvodnjom sadržaja niskog nivo očekivati dobru poziciju i veliki promet sa stranica rezultata pretrage. Ne samo da ćete dobiti manje publike nego ćete morati investirati mnogo više da bi ih doveli.

Ali, evo nekoliko trikova koji se mogu iskoristiti kako bi se izbegli efekti promene u Google algoritmu:

Ciljajte najjače sajtove sa sadržajem. eHow je još uvek dobro rangiran, i još uvek donosi veliki promet. YouTube je takođe imao koristi od najnovijih promena, nije teško kreirati jednominutni video oko svake od dvadeset različitih fraza dužih od tri reči, koji bi se mogao lako naći na prvoj strain rezultata pretrage.

Maksimalna angažovanost na društvenim medijima. Facebook je možda i najviše profitirao sa ovim promenama ali ono što je još važnije jeste da su socijalni mediji u celini na dobitku. Vi preko njih možete da dođete do univerzalnih rezultata pretrage tako što ćete ući u stream i newsfeeds. Nekoliko mogućnosti:

  • Umesto pet generičkih članaka, napišite jedan neodoljiv koji će biti re-tweetable.
  • Na Facebook-u, osim imena vašeg online poslovanja pokušajte da posedujete i neku frazu dužu od tri reči.
  • Počnite slati e-mailove kako bi osvojili inbox ako već ne možete SERP.

Ponovni outsourcing vašeg nekvalitetnog sadržaja

Za marketere koji rade dugogodišnje kampanje, postoji još jedna jednostavna opcija: umesto da rizikujete sa Google algoritmom, zašto ne b plati nekom drugom za to? Drugim rečima, zašto ne koristiti kontekstualno ciljane oglase da prevučete one klikove nižeg kvaliteta na svoj sajt?

Teško je pobediti eHow, u veštini ili razmeri. Oni mogu proizvesti više članaka od vas, brži su od vas i rade za manje novca tako da će sigurno biti rangirani ispred vas. Uz to oni imaju bolju ideju o tome šta ljudi traže i šta je aktuelno od pretrage.

Umesto da pokušavate da postanete broj 1, možda je ekonomičnije da platite broju 1 (preko Adsense-a) za promet.

Šta bi vlasnici Artikal Direktorijuma trebalo da rade?

Još uvek ima mesta za ovaj u osnovi isti poslovni model: pisanje sadržaja koji bi bio rangiran. Vlasnici Artikal Direktorijuma će morati ciljati jednu vertikalu ili jednu određenu publiku, i pisati visoko kvalitetan sadržaj.

Optimizujete svoj sajt za pametnije pretraživače budućnosti jer budućnost dolazi pre nego što ste očekivali.