Kina navodi da će pojačati administraciju Interneta ove godine ali i da će nastaviti sa izgradnjom svoje fiber-optičke mreže i proširiti širokopojasni pristup za potrošače. Ova obećanja se navode u izveštajima Nacionalnog Narodnog Kongresa. Izvještaj ističe značaj kulture i navodi potrebu "jačanja razvoja građanskog morala i ubrzanje uspostavljanja morala i norme ponašanja koje nose tradicionalne kineske naprede vrline."

Kineska Vlada postepeno širi regulisanje Interneta u nastojanju da održi korak sa pojavom novih usluga. Videćete napore Kineskih vlasti koje žele da naprave sistem koji funkcioniše i u kojem mogu da regulišu i kontrolišu koja vrsta sadržaja će biti dostupna,

Mark Natkin, generalni direktor Pekinškog Marbridge Consulting-a.

Natkin kao primer navodi razvoj usluga koje nude pristup filmovima putem Interneta. Usluge dozvoljava korisnicima pristup gotovo svim sadržajima kroz meni koji automatski preuzima sadržaj sa peer-to-peer mreža za deljenje sadržaja.

U početku su ovakve usluge bile neregulisane a imale su veliku popularnost. Kineska Vlada se odlučila da učini nešto nakon pto nije pronašla ni jednu kompaniju koja preuzma odgovornost za sadržaj koji se nudi korisnicima. Kao rezultat toga, Vlada je uvela regulative u tu oblast tako da sada postoji nekoliko licenciranih provajdera koji nude takve usluge, navodi Natkin.

Kina će nastaviti da proširuje svoju infrastrukturu u ovoj godini, saopštila je vlada u nacrtu svog plana za ekonomski i društveni razvoj. Izveštaj je napravljen od strane komisije za Nacionalni razvoj i reformu.

On poziva na uspostavljanje projekata koji bi ubrzao plan i ekspanziju na polju nacionalnog širokopojasnog Interneta, cloud computing-a, Internet komunikacija između mašina, razvoju integralnih kola i ravnih ekrana. Prema navodima komisije, Kina planira da doda milion kilometara fiber optičkog kabla u svoju postojeću mrežu od 10 miliona kilometara koja se kao kičma proteže ovom ogromnom zemljom, i poveća broj portova širokopojasnog Interneta za više od 35 miliona što dolazi na broj od 223 miliona.

Kineska IT industrija je u ekspanziji. U 2010 godini proizvodili su 57 odsto više integrisanih kola, 30 odsto više elektronskih komponenti, 35 odsto više računara i 46 odsto više mobilnih telefona u odnosu na 2009 godini. Prodaja softvera u 2010 godini je bila oko 198 milijardi dolara što je povećanje od 30 odsto u odnosu na godinu dana ranije.