Facebook-icon Dva učenika su suspendovana a jedan učenik je izbačen, zbog više negativnih Facebook postova uperenih protiv njihovog učitelja. Učenici pohađaju sedmi razred, Chapel Hill Middle School, što znači da imaju 12 ili 13 godina. Deca su optužena za kršenje dela koda koji škola smatra najtežim prekršajem a to je “falsifikovanje, pogrešno tumačenje, izostavljanje ili pogrešno izvještavanje”.

Alejandra Sosa, nagrađivana učenica, navodi da joj je žao zbog Facebook posta u kom naziva svog nastavnika pedofilom. Ona je suspendovana na 10 dana.

Samo sam se izražavala svoje mišljenje na Facebook-u i nisam imala namere da upropastim njegov ugled,

navela je u svojoj izjavi učenica Alejandra Sosa.

Alejandra Sosa takođe navodi da je njena direktorka škole, Jolene Morris, prekršila njenu privatnost tako što joj je naredila da se prijavi na Facebook nalog na računaru u školskoj biblioteci. Direktorka Morris je tada navodno pročitala uvredljivi post i odgovore koji su stigli od njenih prijatelja a zatin naredila da se poruka izbriše. Čak 15 učenika je učestvovalo u razgovoru vezanom za nastavnika na Facebook-u, ali njihove kazne nisu bile tako drakonske, večina je kažnjena sa jednim danom suspenzije iz škole.

Taylor Tindle je isključen iz škole zbog poruke na Facebook-u u kojoj nastavnika opisuje kao manijakalnu osobu. Učenikova majka ističe da je kazna drakonska i da njeno dete nije dobilo šansu ni da se izvini nastavniku pre nego što izbačeno iz škole.

Najmanje dve porodice kažnjenih učenika planiraju da angažuju advokate. Školski zvaničnici navode das u tri učenika povredila disciplinski pravilnik, ali da ne mogu više od toga da komentarišu jer njihovi roditelji planiraju da se borbe protiv toga. Studenti mogu da se suoče čak i sa oštrijim kaznama, uključujući i premeštanje u školu za decu sa problematičnim ponašanjem.