western_digital_hard_drive Western Digital, jedan od najvećih proizvođača hard-diskova u svijetu, potpisao je sporazum o kupovini jednog od svojih konkurenata, Hitachi, za 4,3 milijarde dolara. Tvrtka će od sada nositi ime Western Digital a Steve Milligan, koji je trenutno predsjednik i izvršni direktor tvrtke Hitachi Global Storage Technologies, će biti imenovan za predsjednika novog poslovanja. Milligan će izvješća podnositi izravno predsjedniku i izvršnom direktoru Western Digital-a, John Coyne. Hitachi GST je podružnica koja je u potpunosti u vlasništvu tvrtke Hitachi.

Kombinirana tvrtka će ponuditi "značajne operativne razmjere, snažan globalni talent i najširi sastav industrijske proizvodnje potpomognute bogatim tehnološkim portfeljom," navodi se u zajedničkom priopćenju tvrtki Western Digital i Hitachi. Ciljna grupa nove tvrtke će biti i potrošači i tvrtke.

Western Digital će ovo stjecanje platiti sa 3,5 milijarde dolara u gotovini i 25 milijuna svojih običnih dionica, koje su trenutno vrijedne oko 750 milijuna dolara. Kao rezultat toga, Hitachi će posjedovati 10 posto svih Western Digital izvanrednih dionica nakon što se posao završi.
Stjecanje su već odobrili oba borda direktora a završetak posla se očekuje tokom trećeg kvartala, nakon što prođe regulatorna odobrenja.

2006 godine, Seagate je kupio Maxtor za 1,9 milijardi dolara, stjecanje koje mu je pomoglo da zadržati titulu najvećeg svjetskog proizvođača hard-diskova do 2010 godine. Sada će Western Digital povećati svoje vodstvo sa gotovo 50% svjetskog tržišta.