s-GOOGLE-1-large Nakon velikog uspjeha Facebook “Like”, kompanija Google se odlučila na sličnu stvar predstavljajući svoj novi način dijeljenja preporuka sa prijateljima, obitelji i svim ostalim koji koriste ovu najpopularniju tražilicu na svijetu. Društveni alat za pretraživanje, pod nazivom “+1”, omogućuje lakše podržavanje web stranice, oglasa i usluga koje smarate osobito korisnim. Vidjet ćete preporuke od ljudi s kojima ste u interakciji online, pod uvjetom da su također Google “+1” korisnici.

Da biste koristili +1, morate biti prijavljeni na svoj Google račun a ako ga nemate, naravno, morat ćete ga napraviti. Stvar funkcionira na način da klikom na “+1” gumb preporučite stranicu ili reklamu koju smatrate osobito korisnom a zatim se ti rezultati prikazuju u Google-ovim rezultatima pretrage.

Kako stoji na službenom Google blogu, ljepota u tom gumbu jest njegova relevantnost, odnosno, zato što preporuke dolaze od vaših prijatelja, u vrijeme kada tražite taj sadržaj i u rezultatima pretraživanja.

Google +1 će postepeno da postaje dostupan korisnicima, počevši sa engleskim jezikom na Google.com. Ove +1 preporuke će se u početku pojavljivati uz rezultate pretraživanja i oglase, te će preći i na druge Google-ove proizvode i sajtove u nadolazećim tjednima.

Ovaj alat je Google-ov najnoviji pokušaj da dublje prodre u socijalno pretraživanje. Google pretraživanje je već zakačeno na populare sajtove socijalnog umrežavanja poput Flickr-a, Twitter-a, i YouTube-a.

Pitanje je koliko je zaista važno socijalno pretraživanje za korisnike i da li zaista žele da znaju koje web stranice, usluge i oglase njihovi prijatelji vole?