images Online zarada koju Affiliate marketing omogućuje i affiliate marketerima i marketing kampanjama, sa širokim spektrom proizvoda, učinila ga je jednim od najpopularnijih modela monetarizacije na Internetu. Različite vrste affiliate programa funkcionišu na Internetu i nekoliko vrsta modela kompenzacije koji su dostupni u okviru ovih programa affiliate marketinga.

Pay per Impression (PPI)/ Cost per mille (CPM)

Načini plaćanje u Affiliate marketingu, PPI (plaćanje po prikazu) i CPM (cena za 1000) se zasnivaju na broju prikaza, impresija, na web sajtu ili blogu affiliate marketera. Online zarada se ostvaruje na pregledu svakih hiljadu strana affiliate linka ili reklame. Ovo nije struktuirano kao affiliate program niti kao neki tradicionalni program oglašavanja.

Pay per click (PPC) / Cost per click (CPC)

Sa ovim programima, PPC (plaćanje po kliku) i CPK (cenu po kliku), bivate plaćeni od strane vlasnika proizvoda kojeg promovišete na svojim web stranicama svaki put kada posetilac klikne na reklamu koja se nalazi vašim stranicama. Korisnik ne mora da kupi proizvod, dovoljno je da klikne na reklamu i vi ćete zaraditi novac.

Pay per lead (PPL) / Cost per action (CPA) / Cost per lead (CPL)

Ovi programi će platiti affiliate-ima za svakog posetioca kojeg upute na sajt prodavca i koji izvrše željenu radnju. Ta rada može biti, popunjavanje ankete, registracija za newsletter i ostalo.

Pay per sale (PPS) / Cost per sale (CPS)

Ovo je najpopularniji tip affiliate programa na Internetu. Većina affiliate marketera koristi PPS/CPS programe zarade novaca na Internetu. Affiliate marketeri zarađuju procenat od svake prodaje u kojoj oni posreduju tj. prodaje do koje je doslo putem affiliate linka na njihovom sajtu.

Postoji još dve vrste varijacija koje se baziraju na ovom metodu plaćanja.

Multi-tier Affiliate programi

Ova struktura je slična multi-level marketingu (MLM), takođe poznatom kao "Mrežni marketing". Procenat od prodaje (komisije) se distribuiraju u hijerarhijsko povezanu mrežu partnera. U multi-tier Affiliate programu provizije od se dele na sve korisnike u hijerarhijskoj mreži. Teoretski, može biti neograničen broj nivoa ali praktično postoje ograničenja kao i kod MLM programa.

Doživotna komisija / Rezidualna komisija

Prvi nivo (tier) plaćanja je isti kao i kod redovnog affiliate programa. Affiliate marketeri mogi da dobiju proviziju za svaku kupovinu koju kupac obavi na sajtu trgovca, bez ikakvog ograničenja. Vrlo je profitabilno za affiliate marketera jer on može da dobije maksimalnu vrednost od svakog kupca kojeg pošalje na sajt trgovca.