134506-050-FBF4B020 Kina je u proteklih šest godina zatvorila više od 130.000 ilegalnih Internet kafića u cilju da se uvede kontrola tog djela tržišta, navodi se u izvještaju Kineske Vlade.

Internet kafići u Kini su prioritetno regulirani od strane Vlade, koja može da im izda ili ukine licence za rad. Vlasti u regulativi navode da je protuzakonito da Internet kafići dozvole maloljetniku mlađem od 18 godina da koristi Internet, iz razloga jer bi web sadržaj mogao ugroziti njihovu dobro vaspitanje.

U travnju prošle godine, Ministarstvo kulture je izdalo nova pravila izjavljujući da će Internet kafići biti zatvoreni ako se utvrdi da služe maloljetnike.

Ministar kulture je u intervjuu Kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhua priopćilo da će ministarstvo i dalje promovirati lance Internet kafića, a provođenje pravila služe da bi se zaustavilo osnivanja samostalno pokrenutih Internet kafića.

Promicanje lanca Internet kafića omogućava Vladi da ima veću kontrolu jer se svi Internet kafići pridržavaju istih standarda usluge i sigurnosti,

izjavio je Yu Yi, analitičar Pekinške istraživačke tvrtke Analysys International.

Oko trećina Kineske Internet populacije surfuje web-om u Internet kafićima. Ministarstvo culture navodi da e broj korisnika Internet kafića u Kini dosegao brojku od 163 milijuna u 2010 godini. Ukupna Internet populacije Kine je 457 milijuna korisnika. U Kini trenutno ima 144.000 Internet kafića i blizu 30 posto njih rade u sistemu lanca.

Web stranice ili sadržaj koji se smatra politički osjetljivim biva blokiran ili skinut od strane državnih cenzora. To uključuje i teme koje se odnose na "Jasmine Revolution", termin anonimne skupine aktivista koji se upotrijebljava u posljednjih nekoliko tjedana kako bi pozvao Kineski narod u prosvjeda protiv Vlade. Vlasti su brzo reagirale sprečavanjem pretraživanja termina na microblogging platformama, kao i uhićenjem Kineskih aktivista i uvođenjem policijske ophodnje u gradovima diljem zemlje.

Oko polovice ljudi koji koriste Internet kafiće u Kini su od 18 do 25 godina starosti, navodi se u istraživanju Analysys International. Devet posto korisnika su mlađi od 18 godina. Istovremeno, 60 posto korisnika ima mjesečni prihodi manji od 3000 juana (manje od 456 dolara).

Kina ima najveće svjetsko tržište Internet kafića. Državni vrh već neko vrijeme pokušava da ih stavi pod svoju regulativu i ove aktivnosti oko zatvaranja onih Internet kafića koji ne poštuju propise u cilju standardizacije su način na koji to oni rade,

istakao je Yu Yi.