seo_content Sadržaj je najbitniji za rangiranje na stranicama rezultata pretrage a pogotovo jedinstven sadržaj, u smislu da nije kopiran sa nekog drugo sajta a ne u smislu da jedinstven po temi. Svaka tematika ima prostor za raznolikost, ako se bazirate rezimo na prodaju mobilnih telefona možete takođe da imate sadržaj i o operativnom sistemu, aplikacijama, nekim prednostima ili manama i ostalom što ima veze sa mobilnim telefonima.

Fokusiranjem na pokrivanje različitih teme ima dosta prednosti. Ilustrovaćemo to testiranjem reči “mortgage” (hipoteka) u rezultatima pretrage. Pre svega, ako izvršite pretragu “mortgage” u Google-u, dobićete sledeće rezultate:

differentiated-content-competitive-markets

Kao što možete videti, naglašen je ukupan broj rezultata, koji je za ovu ključnu reč iznosi 185 miliona rezultata. Može se reći da je poprilično velika konkurencija na ovu ključnu reč.

Samo po sebi se nameće sledeće pitanje, recimo da imate web sajt koji se bavi temom hipoteke i planirate da koristite ovu ključnu reč, kako se uopšte izdvojite iz ove mase? Šta uraditi da bi dobili linkove? Kao brzi podsetnik, pogledajmo istraživanje faktora SEO rangiranja koje je napravio SEOmoz:

SEO-moz-ranking-factors-survey

Ako pogledate ove podatke pažljivo, 66% od rangiranja (prema ovom istraživanju) je direktno povezano sa linkovima. Dodatnih 6% zavisi od socijalnog faktora, a kao i sa linkovima, ovo se odnosi na to kako ljudi percipiraju vaš sajt, i zajedno čine neverovatnih 72% ukupne težine rangiranja.

Dakle, kako ćete privući pažnju? Tako što će te biti 18.500.001 sajt koji nudi osnovne informacije o hipoteci ili nudeći hipotekarni kalkulator? Siguran sam da postoji milion sajtova koji su već uradili.

Nudeći sadržaja na istu temu kao i ovi ostali sajtova neće vas pomeriti na stranicama rezultata pretrage. Morate da razmislite kako da se razlikujete od njih. Na hipotekarnom tržištu, sa ovom ključnom reči, to će biti izuzetno teško. Evo nekoliko ideja sa kojima možete pokušati:

  • Koristite veoma prepoznatljiv poslovni model.
  • Dodaj neke nove funkcije ili funkciju koja je dovoljno jaka da privuče pažnju.
  • Napravite jedinstvene nove alatke koje bi bile na raspolaganju ljudima koji posete vaš sajt.
  • Budite prvi koji će kvalitetno obuhvatiti ovu temu na Twitter-u.
  • Budite prvi koji će kvalitetno obuhvatiti ovu temu na Facebook-u pokretanjem Fan Page-a.
  • Uključite mobilno iskustvo.

Ključna stvar je da razmislite kako da uključite i nešto što je zaista drugačije od konkurencije. Probajte da istražite konkurenciju, da vidite štaje to što oni nude, kako bi mogli da ponudite nešto drugačije, nešto što bi moglo da vas pogura na stranicama rezultata pretrage. To ne znači da treba da napustite tržište u kom se trenutno nalazite nego da bi bilo dobro da se malo pomerite iz prostora gde je velika gužva kako bi mogli biti bolje rangirani.

Poenta je da bez obzira na online tržište na kom se nalazite, konkurencije će biti svugde, negde više negde manje ali da bi se na neki način izdvojili morate da budete drugačiji, da proširite svoje delovanje.