ad Nije tajna da Skype pokušava da ostvari što veći prihod od svoje VoIP tehnologije, kako u potrošačkom tako i u kompanijskom sektoru, dok se priprema za javnu ponudu naredne godine. Tako je Skype danas pokrenuo novi izvor prihoda, oglašavanje.

Oglasi će se pojaviti na početnoj kartici Skype-a za Windows, i to samo u potrošačkoj verziji. Kompanija testira oglase već mesec dana i najavljuje da će raditi sa brojnim oglašivačima, uključujući Groupon, Universal Pictures, Visa, Nokia, Volkswagon i Disney. U početku će se oglasi pojaviti u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a Skype planira da oglase jedneog brenda dnevno na svakom od tržišta.

Skype se udružio sa Meebo u SAD, Ad2One u Velikoj Britaniji, i Stroer Interactive u Nemačkoj da prodaju oglašavanje na Skype-u za svako od svojih tržišta. Oglasi na Skype-u će biti postavljeni u zaglavlju i moći će prikazivati audio i video oglase.

Ono što je interesantno je da Skype planira da ponudi visoko ciljane oglase kao način da se privuku oglašivači. Kompanija Skype naglašava da “može da koristi ne-lične demografske podatke kao na primer, lokaciju, pol i starost, za ciljanje oglasa.” Korisnici imaju mogučnost da se isključe iz ovog ciljanja.

Skype trenutno ima ogromnu bazu korisnika, sa 145 miliona prosečno povezanih korisnika mesečno ali je pravi izazov za kompaniju da monetarizuje veliku većinu ovih korisnika. U avgustu je samo 8,1 milion od ukupno 560 miliona registrovanih korisnika plaćalo usluge za Skype.