ios-5 Prema navodima iPhone softver developera, kompanija Apple interno testira sljedeće izdanje iOS sa aplikacijama treće strane.

Dokaz je „crash report”, koji je primila Njemačka tvrtka FutureTap, koja je razvila aplikaciju Whete To?, koja pomaže korisnicima u traženju obližnjih tvrtki ili atrakcija.

Programeri mogu dobiti „crash report”, kada njihove iOS aplikacije imaju neki problem sa radom. Podaci se koriste za dijagnozu onoga što je pošlo po zlu. Među podacima je ipokazatelj iOS verzije. U ovom slučaju, „crash report” pokazuje da je Where To? aplikacija namjenjena za još uvijek neobjavljeni iOS 5.

Jedna od navodno glavnih karakteristika Apple iOS 5 je ta da će imati veoma poboljšane sposobnost vezivanja za Internet Cloud servise. Između ostalog, to poboljšanje se ogleda u tome da će korisnici moći stream-ovati sadržaj i sinkronizirati se direktno sa iTunes servisom, a ne kao do sada da moraju da povežu svoj iPhone sa PC računalom pa onda da pokrenu iTunes aplikaciju.

Neki izvori vide skoro otvaranje Apple-ovog masivnog podatkovnog centra u Sjevernoj Karolini, kao ključni faktor za poboljšanje Cloud usluga za iOS uređaje.

Neke druge glasine navode da će Apple iOS 5 podržavati poboljšanu kontrolu glasa za uređaje, koja bi prepoznavala jednostavne naredbe na Engleskom jeziku.

Osim poboljšane Cloud usluge, očekuje se da će iOS 5 imati mnogo bolje riješeno pitanje notifikacije i upozorenja, poboljšan program za kameru, proširene značajke društvenog umrežavanja, te načina na koji bi se aplikacije ažurirale same, kada nisu u uporabi.