world_ethernet_wrap_204122409 Azijsko-Pacifički Mrežni Informacioni Centar (APNIC) je ostao bez IPv4 adrese, u rezervi je ostalo nekoliko koje se drže za mrežne operatere.

APNIC je prvi od pet regionalnih Internet registera koji su ostali bez slobodnog IPv4 adresnog prostora. Ova vijest je još jedan znak IT rukovoditeljima da trebaju početi migraciju na IPv6, dugo očekivanu nadogradnju na glavni komunikacijski Internet protokol poznat kao IPv4.

Za nekoga tko nije shvatio da je vrijeme da se prelazi na IPv6, ovo je još jedan poziv na buđenje. Prema prognozama, očekuje se da će svi regionalni Internet registri ostati bez IPv4 adresnog prostora do kraja 2011 godine.

IPv4 koristi 32-bitne adrese i može podržati 4,3 milijarde uređaja spojeni direktno na Internet. Sa druge strane, IPv6, koristi 128-bitne adrese i podržava gotovo neograničen broj uređaja.

Azijsko-Pacifička regija je podjelila najveći broj IPv4 adresa u posljednjih nekoliko godina, samo u posljednja dva mjeseca APNIC je podijelio više od 32 milijuna IPv4 adresa mrežnim operatorima u tom području.

APNIC koji drži 16,7 milijun IPv4 adresa, je iscrpio sav svoj dodjeljeni IPv4 adresni prostor mnogo ranije nego što se to očekivalo.

ARIN, koji je zadužen za IPv4 i IPv6 adresni prostor na području Sjeverne Amerike, predviđa da će se ostati bez IPv4 adresa već ove jeseni. RIPE, Europski Internetskog Registrar, predviđa da će bez svog dijela IPv4 adres ostati do kraja lipnja.