local84b555 Korisnici u Europskoj uniji uskoro bi trebali dobiti mogućnost isključenja cookie-a koji se koriste za praćenje njihovih aktivnosti. Naime oglašavači su se dogovorili mjesec dana prije stupanja na snagu nove direktive Europske unije prema kojoj će se zahtijevati pristanak korisnika za praćenje njihovih aktvnosti.

Zakon je rezultat povećane zabrinutosti zbog prikupljenih podataka od strane oglašivača. Praćenje aktivnosti ljudi na Internetu pruža mogućnosti za povećanje prihoda pošto se na taj način mogu prikazati relevantniji oglasi za potrošače.

Prema novim pravilima svi oglasi bi trebali imati novu tipku, nazvanu AdChoices, koja će omogućavati mijenjanje postavki vezanih uz privatnost. Predstavnici udruge Internet Advertising Bureau Europe ističu kako će nova pravila znatno izmijeniti izgled Interneta i način na koji korisnici imaju interakciju s oglasima.

IAB Europe, navodi da je 39 tvrtki i web stranica pristalo na ova nova pravila a među njima su i Google, Yahoo, Microsoft i AOL kao i web stranice poput BBC, Financial Times i Telegraph.

Slična zabrinutost oko ponašnja oglašivača postoji i u SAD-u. Američki Federal Trade Commission podržava kreiranje mehanizma koji omogućava korisnicima da se isključe iz online oglašavanja.

Predstavnici Europske Komisije bili su u bliskim kontaktima s predstavnicima oglašivača prilikom razvoja novih pravila tkz "Cookie Directive", koja stupaju na snagu 25 svibnja i koja će biti obavezujuća za sve.