dinh Bivši tinejdžerski haker koji je svojevremeno služio zatvorsku kaznu zbog online prevare sa trgovanjem dionicama, osuđen je u Njujorku ove nedelje na do tri godine zatvora sa novim optužbama da je krekovao Njujorški valutni servis i time pribavio materijalnu korist za sebe veću od 100.000 dolara.

Van T.Dinh, koji sada ima 27 godina, takođe mora da plati 125.000 dolara na ime odštete za prevaru, i da odsluži tri godine zatvora za ponovo počinjeno krivično delo online prevare.

Van T.Dinh, koji živi u Pensilvaniji, postao je poznat 2003 godine kada je kao 19-godišnji trgovac deonicama našao nov način da se izvuče iz svojih loših investicija u hiljade bezvrednih deonica. On je upao u nalog drugog trgovca i kupio te opcije (deonice) sa svog naloga.

Ova online prevara je učinila Van T.Dinh prvom osobom osuđenom od strane Securities and Exchange Commission za prevaru koja uključuje i hakerisanje kompjutera i krađu identiteta. Zbog toga je 2004 godine osuđen je na 13 meseci zatvora.

Nakon što je pušten na slobodu, njegov nadzornik na uslovnoj slobodi u izveštaju navodi kako se Van T.Dinh i ne trudi da sebi obezbedi zaposlenje. Nakon toga, u decembru 2008 godine, u skladu sa izjavom FBI, Dinh postavlja legitiman nalog sa online valutnim servisom sa sedištem u Njujorku. Dve nedelje kasnije, prijavio se korišćenjem administrativne lozinke i dodao 55.000 dolara na svoj račun. FBI navodi da je dodao još 55.000 dolara samo dva dana kasnije.

U isto vreme, Dinh koristi svoj pristup da trguje valutama na druga dva korisnička naloga, da bi zatim dao jednom od njih 140,326.75 dolara, navodi FBI agent Frank Manzi.

FBI je prateći IP adresu locirao kuću u kojoj je Dinh živio sa svojom majkom u Pensilvaniji. Dinh je uhapšen i zadržan bez prava na kauciju u popravnom centru Metropoliten u Njujorku pod navodima da je opasan za zajednicu sa svojim hakerskim aktivnostima". Van T.Dinh se kasnije izjasnio krivim za računarske prevare i krađe identiteta.

Ovaj haker je i ranije imao pravnih problema koje takođe uključuju mahinacije sa računima povezanim sa online trgovanjem. 2003 godine, Dinh se našao kao nesrećni vlasnik 90.000 dolara vrednih Cisco "put" opcija koje su bile na ivici da isteknu bez naplate. Umesto da prihvati svoj gubitak, mladi trgovac koristi trojanskog konja maskiranog kao alat za rad sa grafikonima kako bi preuzeo kontrolu nad online računom nedužne žrtve. Kada je preuzeo kontrolu, on je tada sa tog računa kupio svoje Cisco "put" opcije u vrednosti od 37.000 dolara i na taj način amortizovao svoje gubitke.

Na raspravi o kazni, tužioci su pročitali navode iz elektronskog dnevnika koji je vodio na svom računaru Van T.Dinh.

Ja sam tako ponosan na sebe i svoj hakerski posao, nikada neću zažaliti zbog toga. Ja sam najbolji od najboljih varalica. Pa šta i ako odem u zatvor, velika stvar. Ja ću još i naučiti nešto tamo,

navodi u svom elektronskom dnevniku Van T.Dinh.