facebook Analitička tvrtka In-stat je izračunala da je do kraja 2010 godine kreirano znatno više od 10 milijardi društvenih mreža i svjetskih online računa a gotovo polovica je još uvijek aktivna.

Fenomenalan rast besplatnih sajtova za društveno umrežavanje poput Facebook-a ili Twitter-a mogu biti zaslužni za eksponencijalni porast u broju tzv SNOW računa. Ranije su virtualni svjetovi bili carstvo poznato po plaćanju pretplate za neki servis za online igranje kao što je World of Warcraft, a prisutnost i jednostavnost pristupa novih korisnika znači da sve više ljudi otvara online računa, više nego li ikada do sada.

To pokazuje da profitabilnost i dalje čvrsto stoji na strani prouzalaca online gaming usluga, a tome u prilog ide i izvještaj objavljen prošle godine u kome se navodi da će tržište za MMO (masivno multiplayer online) igre na globalnoj razini dosegnuti 14 milijardi dolara do 2015 godine, što je ogroman porast u odnosu na 7 milijardi dolara iz 2010 godine.

Povećanje popularnosti smartphone-a u odnosu na obične mobitele također je veoma važan sastojak u širenju SNOW računa širom svijeta a neki analitičari čak očekuju da će se više od 500 milijuna smartphone-a prodati samo u ovoj godini.

Vahid Dejwakh, analitičar u kompaniji In-stat, procjenjuje da će modeli prihoda od virtualnih dobara biti jedan od nekoliko sredstava koje će SNOW koristiti za generiranje redovitih i održivih prihoda. Dejwakh dodaje da je "osnovna premisa da se svatkom dozvoli da kreira račun i igra besplatno, a zatim d aim se ponudi mogućnost kupnje virtualnih dobara koja bi i pomogla u napredovanju u igricama ili donijela dodatnu zabavu."

In-stat brojke pokazuju da online igranje na SNOW i mobitelima već sada ima tržište vrijedno 2 milijarde dolara sa 10 najboljih tvrtkih za virtualna dobra koja imaju zaradu od gotovo tri četvrtine tržišta.

Osim toga, očekuje se da će SNOW koristiti oglašavanja (od prikazivanja oglasa preko ​​kreativnih rješenja pa do ponude brandiranih dobara) za generiranje "značajnog" iznosa njihovih prihoda online.