ljlogo Dugogodišnja platforma za blogovanje, LiveJournal, u svom obraćanju javnosti je izvestila da je u poslednje dve nedelje pod konstatnim, velikim DDoS napadima. Vlasnik sajta, ruska kompanija SUP koja je kupila LiveJournal pre tri godine, objavila je da je reč o najgorem napadu u njihovoj istoriji i da je na meti ceo sajt a ne pojedini blogeri.

LiveJournal navodi da napadi ciljaju brojne journal-e, blogove, različitih korisnika, od kojih su neki političke prirode. Iako je ciljan mali broj korisnika, svi ostali korisnici takođe gube sposobnost da objave i čitaju sadržaj na platformi kada je sajt oboren.

LiveJournal čvrsto veruje u ideal slobode izražavanja i mi ulažemo veoma velike naporne da osiguramo da korisnici širom sveta imaju mesto gde se njihov glas može čuti,

navodi u svom obraćanju LiveJournal.

Među onima koji su pogođeni je i Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je počeo blogati na LiveJournal-u pre dve godine. U svom komentaru Medvedev je napad nazvao nelegalnim i nečuvenim id a ceo slučaj treba da istaži administracija LiveJournal-a ali i sudski organi.

Prema nekim navodima ceo problem je počeo kad je napadnut blog Alekseja Navalnija koji je pisao o korupciji u vladi i vladajućoj stranci Ujedinjena Rusija.

LiveJournal navodi da je preduzeo široki spektar mera u pokušaju da se izbori sa ovim napadima. U svom saopštenju, kompanija je pozvala korisnike koji nisu u mogućnosti da pristupe svojim journal-ima da prate Twitter kako bi bili upoznati sa novostima.

Prema podacima Amazon-ovog servisa za praćenje prometa, Alexa, LiveJournal je 72 na listi sajtova sa najviše prometa na Web-u, odmah iza New York Times-a.